- Kategorie:
- dodatki

Intensywny, ale wyśmienity smak! Prawdziwie orzeźwiająca mieszanka składników! Czatnej możesz podać do sałatek owocowych lub do ryżu. Dobry na trawienie, ma również działanie uspokajające. Możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
– wata, – pitta, umiarkowanie + kapha
Składniki:
3 łyżki suszonych, pokruszonych liści mięty
6 drobno pokrojonych daktyli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2–1 łyżeczki soli morskiej
4 łyżki rodzynek
1 łyżeczka zmielonego kminu
3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka chayawanprash
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i ciesz się różnorodnością aromatów. Smacznego!
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.