- Kategorie:
- desery

To bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Muffinek nie można przechowywać zbyt długo, gdyż są tak smaczne, że znikają w mgnieniu oka. Szczególnie lubiane przez dzieci mogą być wspaniałą przekąską na podwieczorek.
Polecamy zabrać je na piknik – smakują wybornie na łące lub w otoczeniu lasu. Kiedy podamy je z owocową lemoniadą lub kakao, nikt im się nie oprze.
Czas przygotowania: 35 minut
– wata, 0 pitta, + kapha
Z podanej ilości składników można przygotować 6 muffinek.
Składniki:
2 duże dojrzałe banany
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki syropu klonowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 pokrojone daktyle
1 i 1/4 szklanki mąki (może być mąka razowa)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (1 łyżeczka, jeśli pieczesz w wysokiej temperaturze)
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°. Rozgnieć banany w misce średniej wielkości, dolej syrop i olej, całość wymieszaj. Dodaj suche składniki i przyprawy. Przełóż ciasto do dokładnie natłuszczonych foremek na muffinki. Piecz przez około 25 minut.
Uwagi: Zastąp syrop klonowy 1/4 szklanki dżemu wieloowocowego. Również dobry jest dżem morelowy lub marmolada z pomarańczy. Możesz dodać też dwie łyżeczki chyawanprash – muffinki będą miały łagodnie orientalny smak.
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.