
Ghee to klarowane masło. Jest cenione za swe właściwości lecznicze i cechy, które równoważą wszystkie dosze. Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i układ trawienny. Jak przygotować ghee w domu? Do czego stosować ghee? Do jakich potraw leczniczych stosować ghee? Sprawdź.
Ghee można przechowywać przez długi czas nawet poza lodówką i stosować jako ważny nośnik leczniczego działania ziół lub olejków na skórę albo jako produkt spożywczy oddziałujący poprzez układ pokarmowy.
Przygotowanie ghee w domu
Można samodzielnie przygotować ghee w domu. Nie jest to skomplikowane. Na Zachodzie ceni się wygodę, ale starożytna mądrość głosi, że im bardziej jesteś zaangażowany w procesy własnego leczenia lub przygotowywania żywności, tym korzystniejsze będą skutki leczenia, a pokarm zdrowszy.
Tak więc ghee przygotowane samodzielnie będzie zawierało w sobie twoją energię i może okazać się o wiele skuteczniejsze i bardziej lecznicze niż to kupione w sklepie. Najlepiej robić ghee z masła niesolonego, choć i tak sól w dużym stopniu zostanie usunięta, jeśli nie masz dostępu do innego masła.
W dużym rondlu powoli roztop pół kilograma masła. Doprowadź je niemal do wrzenia: na powierzchni będzie się zbierać biała piana, którą trzeba usuwać łyżką lub chochlą. Podgrzewaj masło i zbieraj osad z wierzchu przez około 15 minut, do chwili gdy stanie się przejrzyste. Pianę można wyrzucić, a to, co zostanie w rondlu, przecedzić przez gęstą tkaninę do słoja. Gdy masło wystygnie, to stwardnieje.
Lecznicze ghee to tradycja Indii, gdzie różne zioła (stosowane w określonych celach) maceruje się w płynnym ghee przez miesiąc lub dłużej, po czym zioła się odcedza, a ghee stosuje zewnętrznie na skórę lub wewnętrznie, przygotowując z nim pożywienie.
Dla ludzi Zachodu samodzielne przygotowanie ghee to już duży krok i być może nie należy się spodziewać, że będą oni przyrządzać także lecznicze ghee z ziół. Warto jednak zauważyć, że dodanie olejków eterycznych do świeżego ghee zajmuje jedynie kilka sekund, a w rezultacie otrzymujemy produkt leczniczy o określonych właściwościach.
Ghee dla doszy wata (na trawienie)
Do ghee zrobionego według powyższego przepisu z pół kilograma masła dodaj: 2 krople olejku imbirowego, 1 kroplę anyżu (z nasion), 1 kroplę kardamonu i 1 kroplę cytryny.
Ghee dla doszy pitta (o działaniu wychładzającym)
Do ghee zrobionego według powyższego przepisu z pół kilograma masła dodaj: 2 krople olejku kopru włoskiego, 2 krople kolendry, 1 kroplę koperku, 1 kroplę kardamonu, 2 krople mięty pieprzowej.
Ghee dla doszy kapha (pobudzające, energetyczne)
Dodaj: 2 krople olejku z tymianku, 2 krople jałowca, 2 krople mięty, 2 krople trawy cytrynowej, 1 kroplę imbiru.
To tylko przykłady. Do leczniczego ghee można dodać różne olejki eteryczne – w zależności jakie właściwości lecznicze chcemy osiągnąć.
Przeczytaj także:
Masło ghee - w kuchni i leczeniu
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda i aromaterapia. Light Miller, Bryan Miller. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.