Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepis ajurwedyjski
  • zupa
  • z soczewicy
  • z pomidorami
zupa z soczewicy, przepis ajurwedyjski,
Zupa z soczewicy z curry i pomidorami

Zupa to dobry pomysł na wiosnę, szczególnie gdy zawiera warzywa strączkowe bogate w białko. Stanowi wówczas kompletny, pełnowartościowy posiłek. Sprawdź aromatyczną, choć niezbyt pikantną recepturę, która redukuje kapha - może stanowić element diety odchudzającej.

 

 

Składniki:

45 dkg dojrzałych pomidorów, najlepiej śliwkowych

3 szklanki ugotowanej soczewicy

1 szklanka wody

1 łyżeczka sproszkowanego kminu

1 łyżka stołowa ghee

1 łyżeczka nasion gorczycy

6 liści curry

2 łyżeczki mielonych nasion kolendry

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżka stołowa drobno pokrojonej cebuli

1 łyżka stołowa drobno pokrojonego czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżka stołowa soku z cytryny

1 łyżka stołowa oleju canola lub innego

Przygotowanie

Sparz pomidory we wrzątku, obierz je i przekrój na pół. Usuń nasiona i zmiksuj miąższ w blenderze. Ugotowaną soczewicę wsyp do głębokiego garnka, wlej wodę i rozcieraj przez 1–2 minuty. Dodaj zmiksowane pomidory, kmin, kolendrę, pieprz kajeński, cebulę, czosnek i sól. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 10 minut. Następnie dodaj sok z cytryny; gotuj jeszcze 2 minuty. Wyłącz palnik i zostaw garnek pod przykryciem na kilka minut.

Rozgrzej olej canola i dodaj nasiona gorczycy, uważaj  – mogą „podskakiwać”. Kiedy przestaną się rozpryskiwać, dodaj liście curry i wyłącz palnik. Mieszaj krótko, po czym wlej zawartość do zupy, dobrze wymieszaj. Jeśli to konieczne, dolej więcej wody, aby konsystencja była rzadsza. Podawaj gorące.

Porcja: 177 kalorii

Wartości odżywcze: węglowodany 25 g, białko 10 g, tłuszcz 5,0 g, cholesterol 5,0 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 2,0 g

-- K - P --W

 

Zobacz przyprawyfasole zielonysklep.com

Przeczytaj także: Kiczadi na płuca

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl