
Zupa to dobry pomysł na wiosnę, szczególnie gdy zawiera warzywa strączkowe bogate w białko. Stanowi wówczas kompletny, pełnowartościowy posiłek. Sprawdź aromatyczną, choć niezbyt pikantną recepturę, która redukuje kapha - może stanowić element diety odchudzającej.
Składniki:
45 dkg dojrzałych pomidorów, najlepiej śliwkowych
3 szklanki ugotowanej soczewicy
1 szklanka wody
1 łyżeczka sproszkowanego kminu
1 łyżka stołowa ghee
1 łyżeczka nasion gorczycy
2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżka stołowa drobno pokrojonej cebuli
1 łyżka stołowa drobno pokrojonego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżka stołowa oleju canola lub innego
Przygotowanie
Sparz pomidory we wrzątku, obierz je i przekrój na pół. Usuń nasiona i zmiksuj miąższ w blenderze. Ugotowaną soczewicę wsyp do głębokiego garnka, wlej wodę i rozcieraj przez 1–2 minuty. Dodaj zmiksowane pomidory, kmin, kolendrę, pieprz kajeński, cebulę, czosnek i sól. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 10 minut. Następnie dodaj sok z cytryny; gotuj jeszcze 2 minuty. Wyłącz palnik i zostaw garnek pod przykryciem na kilka minut.
Rozgrzej olej canola i dodaj nasiona gorczycy, uważaj – mogą „podskakiwać”. Kiedy przestaną się rozpryskiwać, dodaj liście curry i wyłącz palnik. Mieszaj krótko, po czym wlej zawartość do zupy, dobrze wymieszaj. Jeśli to konieczne, dolej więcej wody, aby konsystencja była rzadsza. Podawaj gorące.
Porcja: 177 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 25 g, białko 10 g, tłuszcz 5,0 g, cholesterol 5,0 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 2,0 g
-- K - P --W
Zobacz przyprawy i fasole w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kiczadi na płuca
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl