Gotowanie to nie tylko frajda ale również przestrzeń do eksperymentów i zabawy. Dlaczego miałoby zabraknąć w niej kwiatów? Co wiemy o cykorii? Skąd przywędrowała? Jak smakuje w połączeniu z pomidorami, bazylią i rukolą?
Składniki:
20 kwiatów cykorii
6 pomidorów
4 liście bazylii
4 liście rukoli
150 g parmezanu
Przygotowanie:
Sparz i obierz pomidory. Pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Następnie odparuj do połowy bez pokrywki. Zmiksuj. Posól, popieprz. Dodaj posiekane liście rukoli i bazylii, następnie starty parmezan. Rozlej do miseczek. Przyozdób każdą i podawaj.
Cykoria - zastosowanie w kuchni
Wszystkie części rośliny są gorzkie. Liści i korzeni cykorii używano zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych. Stosowano także kwiaty. Świadczą o tym starożytne wazy ceramiczne używane przez wielu aptekarzy, zawierające wodę cykoriową (Aqua cichorii) otrzymywaną w wyniku destylacji liści lub kwiatów. Znane są także inne metody konserwacji kwiatów cykorii.
Obecnie poza liśćmi i korzeniami kucharzy interesują też kwiaty – zbierane wczesną wiosną – ze względu na cudownie niebieski kolor harmonizujący doskonale z sałatą. Ponadto niektórzy cenią tę odrobinę goryczy, którą cechują się kwiaty cykorii.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Wino wrzosowe
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl