
Polecamy pyszną, lekkostrawną zupę z kukurydzy. Z dodatkiem świeżego imbiru, natki kolendry, nasion kminu – to pomysł na wegetariańską i bezglutenową potrawę. Zupa z kukurydzy ma działanie równoważące, korzystnie wpływa na nastrój. Spróbuj.
Zupa z kukurydzy, którą proponujemy, nadaje się na lekkie, rozgrzewające śniadanie. Ma działanie harmonizujące wszystkie trzy dosze, ale spożywana w dużych ilościach działa wysuszająco na doszę wata.
Jest to znakomite danie dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu lub cierpią na otyłość, jeśli ugotują je bez ghee.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
5 kolb świeżej kukurydzy (opcjonalnie 4 szklanki ziaren kukurydzy)
5 szklanek wody
2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
1 czubata łyżka posiekanej natki kolendry
1/4 szklanki wody
2 łyżki ghee
1 łyżeczka nasion kminu
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Umyj kolby kukurydzy i zetnij z nich ziarna, tak aby otrzymać 4 szklanki. Wsyp kukurydzę do blendera razem z dwiema szklankami wody i miksuj aż do otrzymania kremowej konsystencji. Wlej do miski i odstaw na bok.
Następnie włóż do blendera imbir, kolendrę i wlej 1/4 szklanki wody. Miksuj przez minutę, aż składniki staną się płynne.
Podgrzej garnek na zupę na średnim ogniu i dodaj ghee oraz nasiona kminu. Kiedy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos, wlej zmiksowane przyprawy, kukurydzę i czarny pieprz. Dolej resztę wody i dokładnie wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu do miękkości przez 15–20 minut, bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj. Tuż przed podaniem posól.
Przybierz natką kolendry i czarnym pieprzem.
Czarny pieprz, nasiona kminu oraz inne przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.