
Polecamy znakomitą, mocno rozgrzewającą zupę z imbiru z dodatkiem dyni i curry. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale daje też poczucie ugruntowania i nasycenia. Idealnie zrównoważone przyprawy, bogactwo dodatków, aromat warzyw – to smaczne i pożywne danie na zimowe chłody. Polecamy!
Czas przygotowania: 50 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcje potrawy.
Składniki:
3 szklanki wody
mały kabaczek lub 1 mała dynia ze skórką (pokrojone na kawałki o wielkości 5 cm)
1 szklanka pokrojonego pora lub czerwonej cebuli
3 drobno pokrojone ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego
1 jabłko pokrojone w kostkę, bez gniazd nasiennych
1 łyżeczka zielonej pasty curry lub 1 mała drobno pokrojona papryczka jalapeno
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki tamari lub sosu sojowego
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umieść nakładkę do gotowania na parze na dużym garnku z wodą. Zagotuj wodę. Do nakładki włóż dynię. Przykryj. Gotuj 15 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka. Przełóż dynię na cedzak. Odstaw na bok. Zdejmij z garnka nakładkę.
Do garnka z wrzątkiem włóż pora, czosnek, imbir, jabłko i pastę curry. Przykryj. Odstaw na bok. Ugotowaną dynię przepłucz zimną wodą, aby wystygła. Usuń skórkę. Dynię oraz mieszankę z porem i wszystkie pozostałe składniki umieść w mikserze lub blenderze (jeśli trzeba, rób to partiami). Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się na nich masę.
Osoby o konsytucji kapha – lepiej by zastąpiły dynię połową słodkiego ziemniaka i połową pasternaku.
Podawaj gorące! Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.