
Zupa to świetny pomysł na zimę. Często stanowi pierwsze danie lub przystawkę, ale jeżeli chcemy zrzucić zbędne kilogramy wraz z sałatką może stanowić kompletny, pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza gdy zawiera warzywa strączkowe. Smacznego…
Składniki:
1 ½ szklanki żółtej łuskanej fasoli mung
2 ostre zielone papryczki chilli pokrojone w kostkę
8 suszonych liści curry
2 ½ szklanki wody
1 ogórek obrany i pokrojony w cienkie plastry
sok z ½ cytryny lub więcej
¾ łyżeczki koperku
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa ghee
½ łyżeczki nasion gorczycy
¼ łyżeczki asafetydy
2 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Włóż do garnka fasolę mung, paprykę chilli, kmin, pieprz i liście curry, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj plastry ogórka, przykryj i gotuj na średnim lub wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz palnik, dodaj sok z cytryny i sól. Odstaw pod przykryciem, dopóki nie przygotujesz właściwie przypraw.
Podgrzej ghee, kiedy będzie gorące, wsyp nasiona gorczycy; jeśli zaczną się rozpryskiwać, przykryj pokrywką. Po minucie dodaj asafetydę i wymieszaj. Przełóż całą zawartość do zupy. Udekoruj kolendrą i dosól do smaku.
Porcja: 215 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 33 g, białko 14,5 g, tłuszcz 2,0 g, cholesterol 4,0 mg, tłuszcze nasycone 0,5 g, tłuszcze jednonienasycone 1,5 g
Jak działa na dosze: - - K - P - - W, 4 porcje
Zobacz przyprawy i fasole w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kiczadi na trawienie
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl