
Proponujemy przepis na pyszną, pożywną zupę na bazie fasoli mung. Z dodatkiem liści curry, plastrów ogórka, z masą aromatycznych przypraw: koperkiem, gorczycą, asafetydą, posiekaną natką kolendry. Odrobina ghee i dodatek papryczki chilli dopełnia całości. Odżywcza, a przy tym niskokaloryczna.
Składniki:
1,5 szklanki żółtej łuskanej fasoli mung
2 ostre zielone papryczki chilli pokrojone w kostkę
8 suszonych liści curry
2,5 szklanki wody
1 ogórek obrany i pokrojony w cienki plastry
Sok z 1/2 cytryny (lub więcej)
3/4 łyżeczki koperku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka stołowa ghee
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/4 łyżeczki asafetydy
2 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Etap 1. Włóż do garnka fasolę mung, paprykę chilli, kmin, pieprz i liście curry, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj plastry ogórka, przykryj o gotuj na średnim lub wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz palnik, dodaj sok z cytryny i sól. Odstaw pod przykryciem na czas etapu 2.
Etap 2. Podgrzej ghee, kiedy będzie gorące, wsyp nasiona gorczycy; jeśli zaczną się rozpryskiwać, przykryj pokrywką. Po minucie dodaj asafetydę i wymieszaj. Przełóż całą zawartość do zupy. Udekoruj kolendrą i dosól do smaku.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: