
Fasola „czarne oczko” jest specyficzną odmianą fasoli, z charakterystycznym czarnym znamieniem, od którego pochodzi jej nazwa. Zawiera dużą ilość białka, jest bogata w witaminy i minerały. Ma wspaniały smak i delikatną skórkę.
Fasolka czarne oczko jest znakomita w połączeniu z włoszczyzną i duszonymi pomidorami oraz odrobiną ryżu. Polecamy także przepis na aromatyczną, gęstą i bardzo pożywną zupę na bazie tej fasoli.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
1 szklanka fasoli „czarne oczko”
8 szklanek wody
1 duży posiekany ząbek czosnku
1 mała garść posiekanej natki kolendry
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 czubate łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju krokoszowego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1 szczypta asafetydy
5 świeżych lub suszonych liści curry
1/4 łyżeczki ajwanu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2−1 łyżeczki sproszkowanej masali lub pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Namocz fasolę na noc. Opłucz dwukrotnie i odsącz. Wsyp fasolę do dużego garnka, wlej 6 szklanek wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 30 minut. Wlej pozostałe 2 szklanki wody i gotuj przez kolejne 25 minut lub do czasu, gdy fasola będzie miękka. Odstaw na bok.
Miksuj w blenderze na średnich obrotach czosnek, kolendrę, imbir, kokos i 1/2 szklanki wody aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstaw na bok.
Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu. Wlej olej i dodaj nasiona gorczycy, kminu, asafetydę oraz liście curry. Kiedy ziarna zaczną trzaskać, mieszając, dodaj zmiksowane przyprawy. Następnie wsyp ajwan, kurkumę, masalę lub pieprz kajeński i sól.
Gotuj i mieszaj przez minutę, aż całość lekko się zarumieni. Dodaj fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, mieszając starannie. Wlej do blendera 1/2 szklanki wody i wypłucz go, a wodę po płukaniu wlej do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez minutę.
Fasola czarne oczko może być ciężkostrawna dla osób, które nigdy wcześniej jej nie jedli. Jednak dzięki zastosowaniu przypraw zupa jest lżej strawna – asafetyda, nasiona kminu i ajwan ułatwią jej trawienie.
Fasolę "czarne oczko" oraz inne warzywa strączkowe kupisz w zielonysklep.com - kliknij tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.