Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • zdrowa dieta
  • dania wegańskie
  • przepisy wegetariańskie
kuchnia indyjska
Zupa z fasoli "czarne oczko"

Fasola „czarne oczko” jest specyficzną odmianą fasoli, z charakterystycznym czarnym znamieniem, od którego pochodzi jej nazwa. Zawiera dużą ilość białka, jest bogata w witaminy i minerały. Ma wspaniały smak i delikatną skórkę.

Fasolka czarne oczko jest znakomita w połączeniu z włoszczyzną i duszonymi pomidorami oraz odrobiną ryżu. Polecamy także przepis na aromatyczną, gęstą i bardzo pożywną zupę na bazie tej fasoli.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.

Składniki:

1 szklanka fasoli „czarne oczko”

8 szklanek wody

1 duży posiekany ząbek czosnku

1 mała garść posiekanej natki kolendry

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

2 czubate łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych

1/2 szklanki wody

2 łyżki oleju krokoszowego

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1 szczypta asafetydy

5 świeżych lub suszonych liści curry

1/4 łyżeczki ajwanu

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2−1 łyżeczki sproszkowanej masali lub pieprzu kajeńskiego

1/4 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Namocz fasolę na noc. Opłucz dwukrotnie i odsącz. Wsyp fasolę do dużego garnka, wlej 6 szklanek wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 30 minut. Wlej pozostałe 2 szklanki wody i gotuj przez kolejne 25 minut lub do czasu, gdy fasola będzie miękka. Odstaw na bok.

Miksuj w blenderze na średnich obrotach czosnek, kolendrę, imbir, kokos i 1/2 szklanki wody aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstaw na bok.

Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu. Wlej olej i dodaj nasiona gorczycy, kminu, asafetydę oraz liście curry. Kiedy ziarna zaczną trzaskać, mieszając, dodaj zmiksowane przyprawy. Następnie wsyp ajwan, kurkumę, masalę lub pieprz kajeński i sól.

Gotuj i mieszaj przez minutę, aż całość lekko się zarumieni. Dodaj fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, mieszając starannie. Wlej do blendera 1/2 szklanki wody i wypłucz go, a wodę po płukaniu wlej do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez minutę.

Fasola czarne oczko może być ciężkostrawna dla osób, które nigdy wcześniej jej nie jedli. Jednak dzięki zastosowaniu przypraw zupa jest lżej strawna – asafetyda, nasiona kminu i ajwan ułatwią jej trawienie.

 

 

Fasolę "czarne oczko" oraz inne warzywa strączkowe kupisz w zielonysklep.com - kliknij tutaj. 

Wysokiej jakości przyprawy – kolendra, kmin, asafetyda, ajwan, kurkuma – znajdziesz na zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Zupa warzywna po indyjsku

Zupa z czerwonej soczewicy 

Leczo fasolowe po indyjsku

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl