
Polecamy pyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę z czarnej soczewicy. Z dodatkiem zmielonego kminu, asafetydy i ząbku rozgniecionego czosnku - jest rozgrzewająca i znakomita na jesienny obiad lub kolację. Czarna soczewica równoważy doszę wata. Spróbuj.
Należy pamiętać, że czarna soczewica jest ciężkostrawna, dlatego trzeba wspomóc jej trawienie przyprawami. Kmin i asafetyda dostarczają ciepła i ułatwiają trawienie. Asafetyda działa pobudzająco na ogień trawienny i równoważy doszę wata.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy
3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka zmielonego kminu
1/8 łyżeczki asafetydy
1 ząbek mocno rozgniecionego czosnku
1 łyżka słodu jęczmiennego lub syropu z ryżu brązowego
Przygotowanie:
Umyj soczewicę. Gotuj pod przykryciem z asafetydą, aż zmięknie (około 25-30 minut) na średnim ogniu. Dodaj soli, kminu, czosnku i słodu jęczmiennego. Gotuj następne 20 minut. Przystrój jogurtem do smaku.
Potrawa dobrze komponuje się z chlebem i warzywami lub ryżem. To wspaniałe, wzmacniające danie dla osób wata. To bardzo sycąca potrawa, więc nie spożywaj jej w zbyt dużych ilościach.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.