Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • przepisy wegańskie
  • zdrowa dieta
kuchnia ajurwedyjska
Zupa z białej rzodkwi

Pyszna, aromatyczna zupa z dodatkiem prażonego sezamu, świeżego korzenia imbiru, nasion kminu i świeżej natki pietruszki. Ma delikatnie orientalny smak, jest rozgrzewająca i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Można ją podawać z ryżem basmati lub amarantusem. Spróbuj.

Zupa opiera się na znanym od starożytności przepisie.

Czas przygotowania: 1 godzina

 

Składniki:

1/2 dużej białej rzodkwi (250 g, 2 szklanki startej)

2 łyżeczki prażonych nasion sezamu

1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru

1/4 łyżeczki nasion kminu

2,5 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki sosu tamari

1 łyżka świeżej, pokrojonej natki pietruszki

2 łyżki drobno pokrojonej cebuli (według uznania)

 

Przygotowanie:

Umyj rzodkiew i zetrzyj ją. Odłóż na bok. Włóż nasiona sezamu do średniej wielkości garnka i upraż je na małym ogniu. Dodaj imbir i nasiona kminu (i cebulę, jeśli jej używasz), praż przez minutę. Wrzuć tartą rzodkiew i praż dalej na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj wodę i przykryj. Gotuj na średnim ogniu przez 30-45 minut, aż rzodkiew całkiem zmięknie. Dodaj sól morską lub sos tamari oraz natkę pietruszki. Podawaj gorące.

 

Sezam, nasiona kminu i inne przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Zupa pomidorowa po ajurwedyjsku

Aromatyczna zupa z fasolką mung

Zupa marchewkowa z imbirem

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl