
Pyszna, aromatyczna zupa z dodatkiem prażonego sezamu, świeżego korzenia imbiru, nasion kminu i świeżej natki pietruszki. Ma delikatnie orientalny smak, jest rozgrzewająca i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby. Można ją podawać z ryżem basmati lub amarantusem. Spróbuj.
Zupa opiera się na znanym od starożytności przepisie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
1/2 dużej białej rzodkwi (250 g, 2 szklanki startej)
2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru
1/4 łyżeczki nasion kminu
2,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli morskiej lub 1,5 łyżeczki sosu tamari
1 łyżka świeżej, pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli (według uznania)
Przygotowanie:
Umyj rzodkiew i zetrzyj ją. Odłóż na bok. Włóż nasiona sezamu do średniej wielkości garnka i upraż je na małym ogniu. Dodaj imbir i nasiona kminu (i cebulę, jeśli jej używasz), praż przez minutę. Wrzuć tartą rzodkiew i praż dalej na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj wodę i przykryj. Gotuj na średnim ogniu przez 30-45 minut, aż rzodkiew całkiem zmięknie. Dodaj sól morską lub sos tamari oraz natkę pietruszki. Podawaj gorące.
Sezam, nasiona kminu i inne przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com - zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Zupa pomidorowa po ajurwedyjsku
Aromatyczna zupa z fasolką mung
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.