Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • danie
  • na zimę
  • zupa warzywna
zupa warzywna, kasza perłowa, na zimę, danie ajurwedyjskie,
Zupa warzywna z kaszą perłową

Zupy to dania wyjątkowo polecane jesienią i zimą – regenerują i odżywiają organizm w każdym wiek. Są dobrym sposobem na wzmocnienie jelit i systemu nerwowego, osłabionych wskutek zaniedbań i jedzenia w pośpiechu. Są doskonałym posiłkiem: pożywnym i łatwym w przygotowaniu. Można je ugotować wcześniej i odgrzać na energetyczny lunch, obiad lub, jeśli chcesz, śniadanie.

 

 

Skladniki:

¾ szklanki surowej kaszy perłowej

1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

2 łyżki nasion kminu

½ pokrojonej cebuli średniej wielkości, czerwonej lub żółtej

1 pokrojony ząbek czosnku (pomiń dla pitta)

3 pokrojone łodygi selera

7 szklanek wody

1 szklanka groszku świeżego lub mrożonego

3 młode ziemniaki pokrojone w centymetrową kostkę

1 duża marchewka, przekrojona na pół wzdłuż, a potem na półtalarki

¼ pęczku świeżej, posiekanej pietruszki

1 szklanka fasoli strączkowej pokrojonej na centymetrowe kawałki

3 duże, suszone grzyby shitake

½ łyżeczki zmielonego kminu

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1½ łyżeczki soli czarnej lub morskiej

Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj nasiona kminu, niech się delikatnie zarumienią. Dodaj cebulę, czosnek i seler, smaż przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Zagotuj wodę. Umyj i pokrój warzywa. Kiedy woda się zagotuje, wsyp do niej kaszę perłową i warzywa (jeśli używasz mrożonego groszku, dodaj go pod koniec gotowania). Pokrusz suszone grzyby na małe kawałki i wsyp do zupy dla smaku. Przykryj garnek i zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż kasza i warzywa zmiękną. Powstanie gęsta zupa; możesz dodać więcej wody, jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj mrożony groszek, zmielony kmin i sól. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Można podawać z łyżką ghee dodaną do każdego talerza.

Uwagi: Jeśli chcesz przyrządzić danie jednogarnkowe, wraz z kaszą dodaj pół szklanki surowego dalu mung w połówkach lub 500 g tofu. Podawaj z większą ilością wywaru i ghee, by złagodzić wata.

czas przygotowania: 1–1½ godziny, 0 wata, – pitta, – kapha

 

Zobacz fasoleprzyprawyzielonysklep.com

Przeczytaj także: Zupa dal chana

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl