Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy
  • zupa
  • soczewica
  • przyprawy
Zupa warzywna po indyjsku

Zupa, którą proponujemy, ma aromat kuchni południowych Indii. Czarna soczewica, aromatyczne przyprawy, rozmaitość warzyw – to dobra zupa na poprawienie trawienia i wzmocnienie siły życiowej.

W południowych Indiach czarna soczewica jest używana ze względu na smak i aromat, ceni się ją także za bogactwo składników odżywczych.

Do czarnej soczewicy zawsze dodaje się asafetydę, która ma właściwości zmniejszające tworzenie się gazów; prawie zawsze podaje się ją z czosnkiem.

Czas przygotowania: 30-60 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 lub 3 porcje potrawy.

− wata, łagodnie + pitta, 0 kapha

Składniki:

1 łyżeczka oleju słonecznikowego (albo 1 łyżka stołowa, jeśli chcesz)

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/8 łyżeczki asafetydy

1,5 łyżeczki nasion kolendry

2 łyżki suchej czarnej soczewicy

2 ząbki rozgniecionego czosnku (pomiń dla pitta)

1 łyżeczka świeżego, startego imbiru

1 starta marchewka

1 cukinia pokrojona w plasterki

1 szklanka innych warzyw: szparagów, dyniowatych, fasoli strączkowej, cebuli lub warzyw o zielonych liściach (według uznania)

4 szklanki wody

1 łyżeczka soli, najlepiej kamiennej, jeśli jest dostępna

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w garnku średniej wielkości. Dodaj kmin, asafetydę i nasiona kolendry, smaż przez 3–5 minut. Ciągle mieszając, dodaj czarną soczewicę, czosnek i imbir, smaż przez kolejne 2–3 minuty. Wrzuć warzywa i zamieszaj. Dolej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i gotuj przez następne pół godziny lub dłużej. Im dłużej gotujesz, tym bardziej miękka stanie się potrawa. Dodaj soli i podawaj. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl