
Zupa, którą proponujemy, ma aromat kuchni południowych Indii. Czarna soczewica, aromatyczne przyprawy, rozmaitość warzyw – to dobra zupa na poprawienie trawienia i wzmocnienie siły życiowej.
W południowych Indiach czarna soczewica jest używana ze względu na smak i aromat, ceni się ją także za bogactwo składników odżywczych.
Do czarnej soczewicy zawsze dodaje się asafetydę, która ma właściwości zmniejszające tworzenie się gazów; prawie zawsze podaje się ją z czosnkiem.
Czas przygotowania: 30-60 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 lub 3 porcje potrawy.
− wata, łagodnie + pitta, 0 kapha
Składniki:
1 łyżeczka oleju słonecznikowego (albo 1 łyżka stołowa, jeśli chcesz)
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/8 łyżeczki asafetydy
1,5 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżki suchej czarnej soczewicy
2 ząbki rozgniecionego czosnku (pomiń dla pitta)
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1 starta marchewka
1 cukinia pokrojona w plasterki
1 szklanka innych warzyw: szparagów, dyniowatych, fasoli strączkowej, cebuli lub warzyw o zielonych liściach (według uznania)
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli, najlepiej kamiennej, jeśli jest dostępna
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w garnku średniej wielkości. Dodaj kmin, asafetydę i nasiona kolendry, smaż przez 3–5 minut. Ciągle mieszając, dodaj czarną soczewicę, czosnek i imbir, smaż przez kolejne 2–3 minuty. Wrzuć warzywa i zamieszaj. Dolej wodę i zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i gotuj przez następne pół godziny lub dłużej. Im dłużej gotujesz, tym bardziej miękka stanie się potrawa. Dodaj soli i podawaj. Smacznego!
Opracowanie na podstawie: