
Polecamy pyszną i bardzo pożywną zupę z żółtego grochu dal. Doskonale smakuje z ćapati (chlebkiem indyjskim) lub ryżem basmati. Jest rozgrzewająca i pikantna, działa korzystnie na dosze pitta i kapha. Z dodatkiem nasion gorczycy i zmielonej kolendry - polecana jest jako wyborna potrawa na chłodną jesień.
Czas przygotowania: 1-2 godziny
Składniki:
1,5 szklanki suchego grochu dal
7 szklanek wody
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka soli morskiej
1,5 łyżeczki syropu ryżowego
1,5 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 posiekanej, pikantnej zielonej papryczki
Przygotowanie:
Umyj dal, odlej wodę, włóż do garnka średniej wielkości. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie, czyli od 45 minut do 1. godziny, w zależności od grochu.
W małym rondelku rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, połącz ją z ugotowanym dalem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.
Danie doskonale smakuje z chlebem indyjskim lub ryżem z przystawką warzywną. Potrawa jest rozgrzewająca i pikantna, działa korzystnie na dosze pitta i kapha jesienią i zimą.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.