
Już na samą myśl o zupach mamy ochotę zaszyć się w przytulnym miejscu. Ciepłe i pożywne, są jak matka dla wszystkich innych dań: pobudzają przyjemne ciepełko w naszym ciele, uspakajają, wywołują poczucie zadowolenia i błogości, szczególnie w chłodne, jesienne dni.
To łagodne danie wyciszające doszę pitta doskonale działa na wątrobę, pęcherzyk żółciowy, jelito cienkie i śledzionę. Osoby kapha mogą z korzyścią dla siebie spożywać tę pyszną zupę przez cały rok.
Składniki:
4 szklanki bulionu, wywaru warzywnego lub wody
1 mały, drobno pokrojony por
½ małej, poszatkowanej białej kapusty
2 szklanki czerwonych ziemniaków lub dynii obrane i pokrojone w kostkę
2 szklanki pokrojonej kapusty collard
2 szklanki pokrojonego jarmużu toskańskiego
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
¼ łyżeczki soli
sok z 1 limonki lub cytryny
2−3 łyżeczki oliwy z oliwek (do dekoracji)
½ szklanki posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)
Na niezbyt dużym ogniu postaw duże naczynie. Wlej do niego bulion, dodaj pora, kapustę i ziemniaki. Przykryj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj kapustę collard, jarmuż, kmin i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5–10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki się ugotują. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj sok z limonki. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić każdą porcję o ½ łyżeczki oliwy z oliwek i 1− 2 łyżkami pietruszki.
wata + − pitta – kapha + − , czas przygotowania: 45 minut, porcja: 4–6 osób
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo