Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • na jeisiń
  • zupa
  • oczyszczanie
gotowanie, ajurweda, zupa, na jesień
Zupa oczyszczająca z toksyn

Już na samą myśl o zupach mamy ochotę zaszyć się w przytulnym miejscu. Ciepłe i pożywne, są jak matka dla wszystkich innych dań: pobudzają przyjemne ciepełko w naszym ciele, uspakajają, wywołują poczucie zadowolenia i błogości, szczególnie w chłodne, jesienne dni.

 

To łagodne danie wyciszające doszę pitta doskonale działa na wątrobę, pęcherzyk żółciowy, jelito cienkie i śledzionę. Osoby kapha mogą z korzyścią dla siebie spożywać tę pyszną zupę przez cały rok.

Składniki:

4 szklanki bulionu, wywaru warzywnego lub wody

1 mały, drobno pokrojony por

½ małej, poszatkowanej białej kapusty

2 szklanki czerwonych ziemniaków lub dynii obrane i pokrojone w kostkę

2 szklanki pokrojonej kapusty collard

2 szklanki pokrojonego jarmużu toskańskiego

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

¼ łyżeczki soli

sok z 1 limonki lub cytryny

2−3 łyżeczki oliwy z oliwek (do dekoracji)

½ szklanki posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Na niezbyt dużym ogniu postaw duże naczynie. Wlej do niego bulion, dodaj pora, kapustę i ziemniaki. Przykryj. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj kapustę collard, jarmuż, kmin i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5–10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki się ugotują. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj sok z limonki. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić każdą porcję o ½ łyżeczki oliwy z oliwek i 1− 2 łyżkami pietruszki.

wata + − pitta – kapha + − , czas przygotowania: 45 minut, porcja: 4–6 osób

 

Zobacz przyprawy w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Rozgrzewający kociołek

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl