
Polecamy rozgrzewające, gęste i bardzo sycące danie z marchwi. Z dodatkiem imbiru, czosnku i papryczki chilli, wzbogacone aromatycznymi przyprawami: gorczycą, kminem i kolendrą - w sam raz na jesienne dni. Zupę możesz podać z prażonymi pestkami dyni.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
4 szklanki utartej marchwi
1 mała garść posiekanej natki kolendry
1/2 małej, drobno posiekanej zielonej papryczki chilli
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 ząbki czosnku
2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
1/2 szklanki wody
1 łyżka ghee
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 szczypta asafetydy
1 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyj i zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach. Do blendera włóż kolendrę, chilli, imbir, czosnek, wiórki kokosowe i wodę i miksuj, aż składniki uzyskają płynną postać.
Rozgrzej garnek na średnim ogniu i dodaj ghee, a następnie nasiona gorczycy, kminu i asafetydę. Podsmażaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać, a wówczas wlej zmiksowane przyprawy oraz dodaj sól i podgrzewaj, aż zawartość lekko się zarumieni.
Mieszając, dodaj marchew, przykryj garnek i przez 10 minut gotuj na średnim ogniu do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu.
Możesz podawać jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem ryżu basmati.
Marchew ma liczne właściwości zdrowotne. Gotowana marchew jest słodka i rozgrzewająca, dlatego danie to w szczególności równoważy dosze wata i kapha.
Ekologiczne masło ghee – firmy Palce lizać – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.
Bogaty wybór przypraw – gorczyca, kmin, asafetyda – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.