Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • przyprawy indyjskie
  • zupa marchewkowa
kuchnia ajurwedyjska
Zupa marchewkowa z imbirem

Polecamy rozgrzewające, gęste i bardzo sycące danie z marchwi. Z dodatkiem imbiru, czosnku i papryczki chilli, wzbogacone aromatycznymi przyprawami: gorczycą, kminem i kolendrą - w sam raz na jesienne dni. Zupę możesz podać z prażonymi pestkami dyni.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

4 szklanki utartej marchwi

1 mała garść posiekanej natki kolendry

1/2 małej, drobno posiekanej zielonej papryczki chilli

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

2 ząbki czosnku

2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych

1/2 szklanki wody

1 łyżka ghee

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kminu

1 szczypta asafetydy

1 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Umyj i zetrzyj marchew na tarce o średnich oczkach. Do blendera włóż kolendrę, chilli, imbir, czosnek, wiórki kokosowe i wodę i miksuj, aż składniki uzyskają płynną postać.

Rozgrzej garnek na średnim ogniu i dodaj ghee, a następnie nasiona gorczycy, kminu i asafetydę. Podsmażaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać, a wówczas wlej zmiksowane przyprawy oraz dodaj sól i podgrzewaj, aż zawartość lekko się zarumieni.

Mieszając, dodaj marchew, przykryj garnek i przez 10 minut gotuj na średnim ogniu do miękkości. Mieszaj od czasu do czasu.

Możesz podawać jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem ryżu basmati.

Marchew ma liczne właściwości zdrowotne. Gotowana marchew jest słodka i rozgrzewająca, dlatego danie to w szczególności równoważy dosze wata i kapha.

 

Ekologiczne masło ghee – firmy Palce lizać – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

Bogaty wybór przypraw – gorczyca, kmin, asafetyda – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Zupa cebulowa

Krupnik warzywny

Zupa z czerwonej soczewicy

 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl