
Polecamy przepis na gęstą, pożywną zupę na bazie ulubionej fasoli. Z dodatkiem liści kolendry, wiórków kokosowych, ziaren kminu, odrobiny czosnku i imbiru – to propozycja na sycący, aromatyczny obiad. W sam raz dla wszystkich głodomorów - talerz zupy z fasoli zaspokoi każdy głód. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 5-6 porcji potrawy.
Składniki:
1 filiżanka suchych nasion fasoli (gatunek fasoli – do wyboru)
6-7 filiżanek wody
2 ząbki czosnku
kawałek pokrojonego imbiru
garść liści kolendry
1 łyżka wiórków kokosowych
1/2 filiżanki wody
4 łyżki oleju
1 łyżka ziaren kminu
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Dwukrotnie przepłukać. Dodać 4 filiżanki wody i gotować na średnim ogniu bez przykrycia około 30 minut. Następnie dodać 2-3 filiżanki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 30-40 minut, tak by fasola zmiękła. Zmiksować imbir, kolendrę, czosnek i kokos z 1/2 filiżanki wody. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, a na niej olej.
Wrzucić ziarna przypraw, a po chwili zblendować miksturę. Podgotować około minutę. Dodać mieszankę do fasoli i zamieszać. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać wody. Zagotować. Podawać z plackiem zbożowym.
Zobacz czerwona fasola zielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz fasola czarne oczko w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolki
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu