
Ta zupa jest pełna życia i niezwykle orzeźwiająca. Zawiera wiele składników o działaniu zasadowym, delikatnie oczyszcza organizm. Jest prawdziwą bombą witamin i cennych składników mineralnych. Szpinak, jarmuż, awokado, imbir - w tym przepisie można łączyć różne zielone warzywa. Spróbuj.
Czas przygotowania: 15 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje zupy.
Składniki:
1 pęczek posiekanego szpinaku
1 pęczek posiekanego jarmużu
1 pokrojona gruszka lub jabłko bez gniazd nasiennych
1 pokrojone awokado
sok z cytryny lub limonki
2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego
1/2 łyżeczki soli (lub więcej, do smaku)
1 szklanka wody
2 łyżeczki miso (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze. Miksuj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Uby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj w razie potrzeby 1 lub więcej łyżek wody. Jeśli chcesz, dopraw dodatkowo solą.
Inna wersja: zamiast szpinaku i jarmużu w tym przepisie można użyć każdego zielonego warzywa. Inne warzywa pozwolą uzyskać odmienny aromat i kolor oraz będą zawierać inne witaminy. W tym przepisie można na różne sposoby łączyć z sobą 1/2 pęczka kapusty collard, seler naciowy, koperek, 2 małą cukinię, 1 pęczek rzeżuchy i 1/4 pęczka natki gorczycy.
Osoby o konstytucji wata mogą lekko podgotować na parze szpinak i jarmuż, zanim połączą je z innymi składnikami.
Przeczytaj także:
Awokado - w kosmetyce i kuchni
Opracowanie na podstawie: