
Polecamy przepis na pyszną, odżywczą zupę na bazie cukinii, kabaczka, z dodatkiem imbiru, gorczycy, nasion kolendry oraz papryczki chilli. Zupa jest niskokaloryczna, zawiera sporo białka i pięknie wygląda, jeśli przystroisz ją posiekaną natką kolendry. Możesz podawać ją na ciepło lub schłodzoną - jak wolisz.
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.
Składniki:
45 dag cukinii
20 dag żółtego kabaczka
2 szklanki wody
2 szklanki naturalnego jogurtu
6 zielonych ostrych papryczek chilli
kawałek imbiru o długości 5 cm
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki stołowe posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
Umyj i pokrój cukinię oraz kabaczka na plastry o grubości około 3 mm. Włóż do garnka o pojemności 4 litry, dodaj 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. W tym czasie zmiksuj w blenderze na gładką masę jogurt, chilii, imbir oraz sól. Dodaj ją do warzyw i gotuj kolejnych 5 minut, a następnie wyłącz palnik.
Podgrzej olej sezamowy, a kiedy będzie gorący, dodaj nasiona gorczycy i kolendry. Przykryj naczynie pokrywką, aby nasiona się nie rozpryskiwały. Kiedy przestaną „podskakiwać”, dodaj zawartość do zupy. Udekoruj kolendrą.
Przeczytaj także:
Aromatyczna potrawka z soczewicy
Opracowanie na podstawie: