Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • produkty ajurwedyjskie
  • zdrowa dieta
  • zupa jarzynowa
dania wegetariańskie
Zupa jarzynowa - dla łasuchów

Polecamy pożywną, gęstą zupę jarzynową - aromatyczną i pełną przypraw. Zupa jest znakomita i równoważąca dla wszystkich trzech dosz. Z dodatkiem nasion kminu, goździków i kardamonu - ułatwia trawienie i ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Przygotujesz ją w 20 minut.

 

Składniki:

4 szklanki mieszanych warzyw (marchewka, zielona fasola, kabaczek itp.)

8 szklanek wody

1 łyżeczka nasion kminu

6 całych ziaren pieprzu

1 laska cynamonu o długości ok. 2,5 cm

10 goździków

10 strączków kardamonu

2 łyżki ghee

1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki. Pokrojone warzywa wrzuć do dużego garnka, wlej wodę, przykryj i gotuj na średnim ogniu do chwili, aż będą miękkie. Odstaw na bok w misce. Rozgnieć w moździerzu lub zmiel blenderem na drobny proszek nasiona kminu, ziarna pieprzu, cynamon, kardamon i goździki.

Rozgrzej garnek na zupę na średnim ogniu i dodaj ghee, a następnie zmielone przyprawy. Podsmaż je chwilę i uważaj, aby ich nie przypalić. Dodaj warzywa i 4 szklanki bulionu. Gotuj przez 2 minuty. Mieszając, wsyp sól i podawaj.

Każde warzywo, spożywane oddzielnie, łagodzi lub pobudza dosze. Na przykład marchew uspokaja wata i kapha, lecz ze względu na swoje właściwości rozgrzewające może zaostrzyć pitta. Gotowanie warzyw razem, z dodatkiem wymienionych przypraw, powoduje, że zupa zyskuje cechy tridoszowe, czyli jest zalecana dla wszystkich trzech dosz.

 

Kmin, kolendrę, gorczyca, chilli, asafetyda oraz wysokiej jakości masło ghee znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pieczona cebula

Jak przyrządzić pyszne zupy

Leczo z bakłażanem

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl