
Polecamy pożywną, gęstą zupę jarzynową - aromatyczną i pełną przypraw. Zupa jest znakomita i równoważąca dla wszystkich trzech dosz. Z dodatkiem nasion kminu, goździków i kardamonu - ułatwia trawienie i ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Przygotujesz ją w 20 minut.
Składniki:
4 szklanki mieszanych warzyw (marchewka, zielona fasola, kabaczek itp.)
8 szklanek wody
1 łyżeczka nasion kminu
6 całych ziaren pieprzu
1 laska cynamonu o długości ok. 2,5 cm
10 goździków
10 strączków kardamonu
2 łyżki ghee
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki. Pokrojone warzywa wrzuć do dużego garnka, wlej wodę, przykryj i gotuj na średnim ogniu do chwili, aż będą miękkie. Odstaw na bok w misce. Rozgnieć w moździerzu lub zmiel blenderem na drobny proszek nasiona kminu, ziarna pieprzu, cynamon, kardamon i goździki.
Rozgrzej garnek na zupę na średnim ogniu i dodaj ghee, a następnie zmielone przyprawy. Podsmaż je chwilę i uważaj, aby ich nie przypalić. Dodaj warzywa i 4 szklanki bulionu. Gotuj przez 2 minuty. Mieszając, wsyp sól i podawaj.
Każde warzywo, spożywane oddzielnie, łagodzi lub pobudza dosze. Na przykład marchew uspokaja wata i kapha, lecz ze względu na swoje właściwości rozgrzewające może zaostrzyć pitta. Gotowanie warzyw razem, z dodatkiem wymienionych przypraw, powoduje, że zupa zyskuje cechy tridoszowe, czyli jest zalecana dla wszystkich trzech dosz.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.