Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zupa rozgrzewająca
  • soczewice
  • dal chana
kuchnia ajurwedyjska, zupa na jesień, dal chana
Zupa dal chana

Ta zupa jest rozgrzewająca i pikantna. Działa bardzo korzystnie na pitta i kapha, szczególnie jesienią i zimą. Doskonale komponuje się z chlebkiem indyjskim lub ryżem i przystawką warzywną. Rozgrzewa wewnętrznie i zewnętrznie. Spróbuj…

 

Składniki:

1½ szklanki suchego dalu chana

7 szklanek wody

1 łyżka oleju słonecznikowego

½ łyżeczki nasion gorczycy

1 łyżeczka soli

1½ łyżeczki syropu ryżowego lub daktylowego

1½ łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki zmielonej kolendry

½ posiekanej, pikantnej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)

Umyj dal, odlej wodę, włóż do garnka średniej wielkości. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie, czyli od 45 minut do 1½ godziny. W małym rondelku rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, połącz ją z ugotowanym dalem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.

czas przygotowania: 1–2 godziny, + wata, – pitta, – kapha

 

Zobacz fasole i soczewicezielonysklep.com

Przeczytaj także: Jak przyprawiać warzywa strączkowe

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone wydawnictwo

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl