
Ta zupa jest rozgrzewająca i pikantna. Działa bardzo korzystnie na pitta i kapha, szczególnie jesienią i zimą. Doskonale komponuje się z chlebkiem indyjskim lub ryżem i przystawką warzywną. Rozgrzewa wewnętrznie i zewnętrznie. Spróbuj…
Składniki:
1½ szklanki suchego dalu chana
7 szklanek wody
1 łyżka oleju słonecznikowego
½ łyżeczki nasion gorczycy
1 łyżeczka soli
1½ łyżeczki syropu ryżowego lub daktylowego
1½ łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki zmielonej kolendry
½ posiekanej, pikantnej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)
Umyj dal, odlej wodę, włóż do garnka średniej wielkości. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż zmięknie, czyli od 45 minut do 1½ godziny. W małym rondelku rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, połącz ją z ugotowanym dalem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut.
czas przygotowania: 1–2 godziny, + wata, – pitta, – kapha
Zobacz fasole i soczewice w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Jak przyprawiać warzywa strączkowe
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone wydawnictwo