Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • masło shea
  • masło kakaowe
  • olej jajoba
  • olej migdałowy
masło shea, masło kakaowe, olej ze słodkich migdałów, olej jajoba,
Zrób to sam: składniki naturalnych kosmetyków

Samodzielne sporządzanie kosmetyków ze składników naturalnych jest łatwe i satysfakcjonujące, a prócz tego to świetna zabawa. Wystarczą podstawowe sprzęty kuchenne oraz skromne umiejętności kulinarne, aby stworzyć cudownie świeże i odżywcze preparaty do ciała. Jeśli potrafisz zagotować wodę, zrobić sos do sałatki, owsiankę lub budyń, to poradzisz sobie z przygotowywaniem naturalnych kosmetyków…

 

Masło shea (Butyrospermum parkii)

Właściwości i zastoswanie kosmetyczne: Pozyskiwane z tłoczenia orzechów drzewa karite, masło shea w postaci nierafinowanej ma kremowy kolor i jest miękkie. Jego intensywny zapach trudno jest zamaskować. Jeśli zapach ten ci nie odpowiada, to kup białe, rafinowane masło. Jest twardsze, ale ma te same właściwości. Masło shea, jako intensywnie zmiękczające skórę, dodaje się do mleczek, balsamów do ciała oraz preparatów do pielęgnacji paznokci i kosmetyków po opalaniu. Można go w razie potrzeby używać bez żadnych dodatków.

Masło kakaowe (Theobroma cacao)

Właściwości i zastoswanie kosmetyczne: To pachnące czekoladą, słodkie masło uzyskiwane z nasion kakaowca, o działaniu zmiękczającym, w temperaturze pokojowej jest twarde, ale topi się, gdy aplikujemy je na skórę. Jako składnik mleczek, kremów, maseł do ciała, balsamów i maści nadaje im gęstą konsystencję. Jest wspaniałym dodatkiem do lubrykantów, preparatów po opalaniu oraz jadalnych aromatycznych balsamów do ciała. Ma smak wanilii i czekolady.

Olej jojoba (Simmondsia chinensis)

Właściwości i zastoswanie kosmetyczne: Olej bazowy o średniej gęstości, pozyskiwany z tłoczonych nasion lub ziaren rośliny, pod względem składu podobny do ludzkiego, nawilżającego łoju. Olej z jojoby dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Stosowany jaki baza do perfumów, eliksirów do twarzy oraz mieszanek olejków do kąpieli i masażu, ponieważ nie jełczeje i nie trzeba go trzymać w lodówce. Ponadto doskonale odżywia włosy, skórę głowy i ciała oraz paznokcie. Jest też wszechstronnym lubrykantem stosowanym na skórę.

Olej ze słodkich migdałów (Prunus dulcis)

Właściwości i zastoswanie kosmetyczne: Pozyskiwany z dojrzałych, wyciskanych nasion, jest uniwersalnym, pożywnym, lekkim lub średnio lekkim olejem bazowym o bladozłotym kolorze, który można stosować w szerokiej gamie produktów: od mleczek przez olejki do masażu do maseł do ciała. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych i dobrze się wchłania. Zalecany dla wszystkich rodzajów cery, szczególnie suchej, swędzącej lub ze stanem zapalnym.

Wybrane olejki aromaterapeutyczneskładniki kosmetyków znajdziesz w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Aromaterapia w pigułce

Opracowanie na podstawie:

Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe, Stephanie Tourles, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl