
Wiatr, mróz, niekorzystne warunki atmosferyczne - zima to czas, kiedy skóra twarzy jest szczególnie narażona na chłód, suchość i trudną pogodę. Polecamy przepis na krem ochronny, który znakomicie odżywia i chroni delikatną, a także zniszczoną cerę. Z masłem kakaowym. Wypróbuj.
Kosmetyk sprawdzi się także jako krem do pielęgnacji skórek przy paznokciach oraz pękającej skóry na piętach, łokciach i kolanach.
Jest zalecany do wszystkich rodzajów skóry, która potrzebuje ochrony przed warunkami pogodowymi, a zwłaszcza dla skóry suchej.
Jakich składników użyć?
2 łyżki stołowe oleju bazowego (np. migdałowego, sojowego, sezamowego, oliwy extra virgin lub oleju z orzechów makadamia)
2 łyżki stołowe wazeliny roślinnej
1 łyżka stołowa masła kakaowego
1 łyżeczka wosku pszczelego
2 krople olejku eterycznego z nagietka (lub rumianku lub róży damasceńskiej)
Jak przygotować?
W małym rondelku na niewielkim ogniu lub w podwójnym garnku podgrzewaj wszystkie składniki z wyjątkiem olejku eterycznego, aż wosk i masło kakaowe się roztopią. Zestaw z ognia i mieszaj małą trzepaczką lub łyżką przez minutę, następnie odczekaj, aż mieszanka wystudzi się i stanie się lekko przezroczysta.
Dodaj olejek eteryczny i ponownie zamieszaj, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelej do pojemnika i zakręć go. Odczekaj przez noc, by masło kakaowe całkowicie stwardniało.
Tego preparatu nie trzeba przechowywać w lodówce, lecz należy użyć go w ciągu 6 miesięcy, aby zachował świeżość i skuteczność.
Jak stosować?
Niewielka ilość tego kremu wystarcza na długo, a więc nie stosuj na raz zbyt wiele. Ten krem można aplikować na wszystkie suche miejsca lub w których trzeba zatrzymać wilgoć i ochronić skórę przed wysuszeniem.
Można potraktować ten krem jako naturalną wersję wazeliny.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe. Stephanie Tourles. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2016.