
Niektórzy ludzie wybiegają rano z domu bez śniadania. Inni pobudzają się szybką kawą o poranku. Jaki wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma zjedzenie pożywnego śniadania? Jaki apetyt mają rano poszczególne dosze?
Osoby wata oraz te, które mają problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru we krwi, przyznają, że dla nich śniadanie to konieczność. Osoby kapha nie czują aż tak wielkiej potrzeby jedzenia przed dziesiątą rano – często jedzą po to, by dotrzymać towarzystwa innym. U osób pitta bywa z tym różnie, zazwyczaj muszą jednak coś zjeść o poranku, by zapobiec napadowi głodu.
Osoby typu wata zazwyczaj są łakome, lecz głównie „jedzą oczami”. Są syte po zjedzeniu mniejszej ilości pokarmu, niż by chciały. Mają zmienny apetyt: jednego dnia bywają bardzo głodne, a następnego w ogóle nie chcą jeść. Osoby, które słabną lub którym kręci się w głowie, jeśli nie przekąszą czegoś między posiłkami, to właśnie osoby typu wata. Nie lubią ścisłego postu, ponieważ ich ciało nie magazynuje wystarczająco dużo energii, by mogły przetrwać długi czas bez jedzenia.
Osobom typu wata trudno jest funkcjonować, jeśli nie zjedzą śniadania, ponieważ w miarę upływu czasu spada u nich poziom cukru we krwi i wyczerpuje się energia, zaczynają więc odczuwać niepokój lub senność. U niektórych osób o tej konstytucji pokarm szybko ulega spaleniu, dlatego starają się one zrekompensować to sobie obfitym śniadaniem. Większość jednak czuje się lepiej po spożyciu lekkiego śniadania, a następnie wczesnego lunchu.
Osoby typu wata zazwyczaj potrzebują kofeiny zawartej w kawie lub herbacie, by się dobudzić i funkcjonować rano. Niestety te zdradliwe napoje pozbawiają ich energii w ciągu dnia, a ostatecznie wyczerpują je całkowicie, ponieważ działają wysuszająco na gruczoły dokrewne. Energia typu wata tak czy inaczej pojawia się cyklicznie, a sztuczne pobudzenie za pomocą kofeiny lub cukru szybko uszczupla ograniczone zasoby energetyczne wata. (zobacz także: Dieta ajurwedyjska dla wata)
Osoby typu pitta mają dobry apetyt i naprawdę lubią jeść. Zawsze chętnie jedzą – rano, w południe, wieczorem i o północy – i bardzo nie lubią omijać posiłków. Jeśli osoby typu pitta nie zjedzą czegoś, kiedy są głodne, stają się opryskliwe lub rozdrażnione, ponieważ ich ciało ciągle potrzebuje nowej energii. Rzadko są skłonne pościć.
Osoby typu pitta w razie potrzeby potrafią zrezygnować ze śniadania, zwłaszcza jeśli dążą do jakiegoś celu, ale w czasie lunchu zaczynają się czuć rozdrażnione i tak naprawdę uspokajają się dopiero po dobrym posiłku. Niekiedy, szczególnie jeśli nie jadły zbyt długo, cierpią na zgagę. Lubią substancje pobudzające i zazwyczaj nadużywają kawy i herbaty – zarówno rankiem, aby się obudzić, jak i podczas dnia, żeby utrzymać wysoki poziom wydatkowania energii. (zobacz także: Dieta ajurwedyjska dla pitta)
Osoby typu kapha mają regularny i zazwyczaj umiarkowany apetyt, choć mogą mieć skłonność do jedzenia pod wpływem emocji. Mogą przetrwać cały dzień jedynie o wodzie lub soku, nie czując przy tym fizycznych dolegliwości, ponieważ w naturalny sposób magazynują duże ilości energii, spodziewając się okresów braku jedzenia.
Osoby typu kapha najlepiej czują się wtedy, kiedy zjedzą lekkie śniadanie, na przykład w postaci owoców. Często chętnie w ogóle nie spożywają porannego posiłku, zazwyczaj mogą także bez szkody nie zjeść lunchu. Z natury nie przepadają za substancjami pobudzającymi, lecz z przyjemnością wypijają rano filiżankę kawy lub herbaty, by łatwiej im było zabrać się do pracy.
Przeczytaj także:
Przygotowanie wartościowych posiłków
Opracowanie na podstawie:
Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2013.