Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • dieta ajurwedyjska
  • medycyna naturalna
  • przyprawy indyjskie
zdrowa dieta przyprawy
Ziołowe ABC - na szczupłą sylwetkę

Przyprawy dodawane do potraw nie tylko podkreślają ich smak i aromat. To także całe bogactwo zdrowotnych właściwości. Ajwan, czarny pieprz, kardamon, cynamon, goździki, kolendra, kmin, imbir - sprawdź, jak przyprawy wpływają na nasz układ trawienny.

Ajwan – pomaga zlikwidować gazy w jelitach. Jest pikantny i ostry, zaleca się go w celu pobudzenia ognia trawiennego i pobudzenia pracy jelit.

Liść laurowy – poprawia trawienie, podsyca ogień trawienny i działa moczopędnie. W razie niestrawności polecamy następującą mieszankę: 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych zaparzanych przez 10 minut w szklance gorącej wody. Dodaj szczyptę kardamonu i pij po posiłkach.

Czarny pieprz – skutecznie podkręca przemianę materii, ponadto jest skuteczny na pasożyty. Na bóle brzucha spowodowane przejedzeniem zastosuj mieszankę z 1 szczypty czarnego pieprzu, 1 szczypty asafetydy oraz 1 łyżeczki ghee.

Kardamon – poprawia trawienie oraz smak pokarmu. Polecamy skuteczną miksturę odchudzającą z wykorzystaniu kardamonu: Weź szczyptę kardamonu, szafranu i gałki muszkatołowej, zmieszaj z 1/2 łyżeczki miodu i 1 łyżeczką soku z aloesu. Pij dwa razy dziennie.

Cynamon – skutecznie wzmaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia krążenie. Na niestrawność i biegunkę pomoże mieszanka złożona z 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej, stosowana 2-3 razy dziennie.

Goździki – poprawiają przemianę materię i likwidują wzdęcia. Są skuteczne w przypadku niestrawności. Na niestrawność i nadmierną ilość gazów w jelitach polecamy następującą mieszankę: weź szczyptę sproszkowanych goździków z 1/4 łyżeczki trikatu i 1 łyżeczką miodu. Przyjmuj 5 minut przed udaniem się na spoczynek.

Nasiona kolendry – herbata złożona z równych części nasion kminu, nasion kolendry i nasion kopru to doskonały środek na trawienie. Stosuj około 1 łyżeczki tej mieszanki na szklankę wody i zaparzaj przez 10 minut.

Kmin – to istotny element kuchni ajurwedyjskiej ze względu na jego charakterystyczny smak i cudowne właściwości lecznicze. W zasadzie przypadku jakichkolwiek dolegliwości trawiennych kminu można użyć w ciemno. Podsyca on ogień trawienny i poprawia wchłanianie minerałów w jelitach. Przynosi ulgę w bólach żołądka, nudności i biegunce. Na usprawnienie trawienia sporządź mieszankę z 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminu, szczypty asafetydy i szczypty soli kamiennej. Zmieszaj i dokładnie przeżuj. Następnie popij ciepłą wodą.

Imbir – podsyca ogień trawienny, poprawia trawienie, wchłanianie i absorpcję pokarmu. Na pobudzenie trawienia można żuć cienki plasterek imbiru ze szczyptą soli na 10 minut przed posiłkiem. Mieszanka złożona z 1 łyżeczki świeżego imbiru oraz 1 łyżeczki soku z limonki, przyjmowana po posiłku, poprawia trawienie i likwiduje wzdęcia.

 

Przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com – polecamy!

 

Przeczytaj także:

 Lecznicze właściwości kurkumy

Kolendra - smak i zdrowie

Jak zregenerować i poprawić trawienie

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl