
Czy zioła mogą wpływać na umysł i emocje? Czy zioła mogą wspierać proces leczenia? Jak działają smaki słodki, słony, cierpki i kwaśny? Jakie są najważniejsze zioła wzmacniające układ nerwowy? Czy można wyciszyć i uzdrowić umysł za pomocą ziół ajurwedyjskich? Sprawdź.
Smak słodki
Smak słodki składa się z elementów ziemi i wody. Stosujemy go, aby wzmocnić, uspokoić oraz odżywić umysł i nerwy – może on także działać odmładzająco. Zwykle zioła takie mają tylko lekko słodki smak. Osoby cierpiące na przeciążenie lub depresję powinny unikać słodkich ziół tonizujących i uspokajających, ponieważ spowalniają one i zagęszczają naszą energię. Najważniejsze zioła tonizujące wzmacniające układ nerwowy to: ashwagandha, vidari, gokshura, lukrecja, nasiona lotosu, nasiona sezamu, shatavari, oraz nasiona głożyny.
Smak słony
Smak słony składa się z elementów wody i ognia. Działa uspokajająco i zapewnia poczucie ugruntowania. Nie jest to częsty smak ziół, ale spotykamy go w wodorostach i muszlach. Używamy go przede wszystkim w dolegliwościach związanych z osłabieniem nerwowym oraz nadaktywnością, czyli chorobami związanymi głównie z doszą wata. W ajurwedzie istnieją specjalne preparaty z różnych muszli morskich i korali. Sole oraz minerały uspokajające i wzmacniające układ nerwowy to między innymi sól czarna, sproszkowane skorupy muszli, sproszkowane skorupy ostryg oraz sól kamienna.
Smak cierpki
Smak cierpki składa się z elementów ziemi i powietrza. Do leczenia układu nerwowego stosuje się go w bardzo ograniczonym zakresie, choć przyspiesza leczenie tkanek nerwowych oraz powstrzymuje skurcze. Jest kilka specjalnych ziół tego rodzaju, które wyciszają i uzdrawiają umysł. Zaliczamy do nich woskownicę, kadzidłowiec, haritaki, gałkę muszkatołową, mirrę i guggul.
Smak kwaśny
Smak kwaśny składa się z elementów ziemi i ognia. Niezbyt często stosuje się go do wzmocnienia układu nerwowego, ale ma łagodne działanie stymulujące i może zapobiegać depresji oraz zawrotom głowy. Kwaśne produkty, takie jak ocet czy alkohol, pomagają wyekstrahować alkaloidy z niektórych ziół oraz stanowią podstawę win i nalewek ziołowych. Do tego typu substancji zaliczamy amlę, limonkę, tamaryndowiec, a także wino.
Zobacz butelka miedziana OM w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Zioła w psychologii ajurwedyjskiej - część 1
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda i umysł. Uzdrawianie świadomości. David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu