
Odżywcze, rozgrzewające, uspokajające czy może oczyszczające, wychładzające i pobudzające? Jakie zioła są najlepsze dla doszy wata, pitta i kapha? Jakie zioła możemy dodawać do codziennych posiłków? Zioła na trawienie, pozytywne myślenie, a może pobudzenie energii? Sprawdź.
Zioła łagodzące doszę wata
Trawienie – przyprawy korzenne oraz: asafetyda, sól kamienna, czosnek, imbir, kmin, koper włoski, kolendra, kardamon, cynamon, ajwan.
Wydalanie – babka płesznik, siemię lniane, łagodne środki przeczyszczające jak triphala.
Energia - specjalne, tonizujące zioła łagodzące doszę wata: czosnek, ashwagandha, shatawari, szparag lekarski, amla. Inne pożyteczne zioła to m.in.: żeń-szeń, jagody goji, prawoślaz, korzeń żywokostu, kokoryczka.
Umysł – zioła łagodnie uspokajające, łagodzące doszę wata: tatarak, ashwagandha, jatamansi, waleriana, gałka muszkatołowa, asafetyda, bazylia, rumianek.
Zioła łagodzące doszę pitta
Trawienie – gorzkie zioła na trawienie, takie jak aloes i goryczka, oraz woskownica. Wychładzające lub łagodne zioła, takie jak kurkuma, koper włoski, kolendra, mięta, najbardziej nadają się do przyprawiania pokarmów.
Wydalanie – gorzkie zioła, takie jak aloes. Korzeń rabarbaru i senna w stanach ostrych. Łagodne środki przeczyszczające, takie jak ghee, oraz pęczniejące środki przeczyszczające, na przykład nasiona babki płesznik, wskazane przy łagodniejszych dolegliwościach.
Energia – tonizujące zioła uspokajające i wychładzające, takie jak shatawari, amalaki, szafran, żel aloesowy, lukrecja. Inne wskazane zioła to m.in. korzeń żywokostu, kokoryczka, prawoślaz, korzeń mniszka, korzeń łopianu, rdestówka wielokwiatowa.
Umysł – zioła wychładzające i uspokajające: gotu kola, drewno sandałowe, róża i nasiona lotosu. Poza tym zioła, takie jak tarczyca, męczennica, petunia, chryzantema, hibiskus.
Zioła łagodzące doszę kapha
Trawienie – wskazane są przyprawy korzenne i pikantne pobudzające metabolizm, takie jak pieprz kajeński, czarny pieprz, suszony imbir, pippali, gorczyca, goździki, cynamon, czosnek. Poza tym gorzkie zioła, takie jak aloes, kurkuma, woskownica, goryczka, złagodzą chęć na słodkie i tłuste pokarmy.
Wydalanie – zaleca się łączenie gorzkich ziół przeczyszających, takich jak aloes, korzeń rabarbaru i senna, z przyprawami, takimi jak imbir, bazylia lub pieprz kajeński.
Energia – zaleca się ostre i gorzkie zioła wzmacniające, na przykład czosnek, pippali, cynamon, szafran, imbir, korzeń omanu, guggul, mirra, żel aloesowy.
Umysł – zioła pobudzające i oczyszczające umysł: tatarak, gotu kola, bazylia, mirra. Inne użyteczne zioła to szałwia, woskownica, tarczyca i petunia.
Zobacz Amla suszona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz Shatawari Organic Wellness w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu