
Myślisz, że ziemniaki są nudne? Polecamy aromatyczne, rozgrzewające danie z ziemniaczków w mundurkach. Z dodatkiem pikantnych ziół i aromatycznych przypraw potrawa jest znakomitym pomysłem na ciepły lunch lub lekką kolację. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
3 średnie ziemniaki
3 łyżki masła ghee
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1/4 łyżeczki kurkumy
1 szczypta asafetydy
1 szczypta pieprzu kajeńskiego
2 łyżki posiekanej naci kolendry
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wyjmij z wody, wystudź, następnie obierz i pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj masło ghee, a następnie gorczycę, kmin i asafetydę. Poczekaj, aż nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos.
Wsyp kurkumę, kolendrę i pieprz kajeński. Wymieszaj i dodaj sól oraz ziemniaki. Wymieszaj starannie, aby obtoczyć ziemniaki w przyprawach, i smaż około 2−3 minut na średnim ogniu.
Danie równoważy wszystkie trzy dosze. Osoby o konstytucji pitta powinny unikać nadmiernej ilości pieprzu kajeńskiego i gorczycy.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Puree ziemniaczane z majerankiem
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.