
Polecamy przepis na lekki i aromatyczny krem do pieczywa lub tostów. Wspaniale smakuje na śniadanie ze świeżym koperkiem. Ten kremowy sos jest też dobrym dodatkiem do kaszy gryczanej lub do fasolki szparagowej.
Danie jest bogate w minerały i beta-karoten.
Czas przygotowania: 30 minut
− wata, – pitta, + kapha (z mąką razową i krowim mlekiem)
− 0 wata, – pitta, – kapha (z mąką jęczmienną i mlekiem sojowym lub kozim)
Składniki:
1 pęczek świeżej, pokrojonej zieleniny
2 łyżki ghee
1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1/2 małej, pokrojonej cebuli
1 szklanka świeżych grzybów pokrojonych w plasterki
2 łyżki mąki jęczmiennej lub razowej
2 szklanki mleka (sojowego, koziego lub krowiego)
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umyj dokładnie zieleninę i pokrój na dwuipółcentymetrowe kawałki. Ugotuj na parze (około 5–8 minut). W tym czasie przysmaż czarną gorczycę na ghee, poczekaj, aż zacznie strzelać. Dodaj pokrojoną cebulę i plasterki grzybów, całość smaż, aż cebula będzie słodka. Dodaj mąkę. Powoli dolewaj mleko (1 szklankę), mieszając, tak by powstał jednolity, kremowy sos.
Kiedy zielenina będzie gotowa, odcedź ją i włóż do miksera (bez wody). Dodaj do miksera ostatnią szklankę mleka i zmiksuj zieleninę na puree. Dodaj do sosu w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez 1–2 minuty.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.