
Proponujemy przepis na łagodny, zielony koktajl z jarmużu i selera. Napój jest gęsty, z wysoką zawartością błonnika, z dodatkiem świeżego imbiru i soku z cytryny. Regeneruje i oczyszcza układ trawienny, dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów, a przy tym jest naprawdę smaczny.
Czas przygotowania: 10 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2-4 porcje koktajlu
Składniki:
1/2 pęczka grubo pokrojonego jarmużu
4 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki o długości ok. 1 cm
2,5 cm kawałka świeżego imbiru, obrany i posiekany
2,5 łyżki masła kokosowego
1 łyżka syropu z brązowego ryżu (ilość do smaku)
szczypta soli
1 szklanka wody (lub więcej w razie potrzeby)
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
łyżka nasion chia lub łyżka sproszkowanej trawy jęczmiennej
Przygotowanie:
Umieść jarmuż, seler, imbir, masło kokosowe, syrop z brązowego ryżu, sól i 1 szklankę wody w blenderze lub robocie kuchennym. Miksuj do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji, a w razie potrzeby dolej więcej wody. Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny. Miksuj do chwili, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ten koktajl to doskonały napój na kaca. Dzięki niemu ciało zregeneruje się po spożyciu nadmiaru alkoholu, a także nadmiaru cukru, przetworzonej żywności, czekolady, soli kuchennej lub produktów pszennych.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Regeneracja układu trawiennego
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.