Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • dieta ajurwedyjska
  • koktajl oczyszczający
  • oczyszczanie organizmu
dieta wegańska
Zielony koktajl oczyszczający

Proponujemy przepis na łagodny, zielony koktajl z jarmużu i selera. Napój jest gęsty, z wysoką zawartością błonnika, z dodatkiem świeżego imbiru i soku z cytryny. Regeneruje i oczyszcza układ trawienny, dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów, a przy tym jest naprawdę smaczny.  

Czas przygotowania: 10 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2-4 porcje koktajlu

 

Składniki:

1/2 pęczka grubo pokrojonego jarmużu

4 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki o długości ok. 1 cm

2,5 cm kawałka świeżego imbiru, obrany i posiekany

2,5 łyżki masła kokosowego

1 łyżka syropu z brązowego ryżu (ilość do smaku)

szczypta soli

1 szklanka wody (lub więcej w razie potrzeby)

sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

łyżka nasion chia lub łyżka sproszkowanej trawy jęczmiennej

 

Przygotowanie:

Umieść jarmuż, seler, imbir, masło kokosowe, syrop z brązowego ryżu, sól i 1 szklankę wody w blenderze lub robocie kuchennym. Miksuj do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji, a w razie potrzeby dolej więcej wody. Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny. Miksuj do chwili, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Ten koktajl to doskonały napój na kaca. Dzięki niemu ciało zregeneruje się po spożyciu nadmiaru alkoholu, a także nadmiaru cukru, przetworzonej żywności, czekolady, soli kuchennej lub produktów pszennych.

Smacznego!

 

Chcesz oczyścić swój układ trawienny? Szukasz pożywnych dodatków z dużą ilością witamin i błonnika? Wypróbuj nasiona chia, spirulinę, chlorellę, trawę jęczmienna, jagody acai – zobacz w zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Kasza jęczmienna - na zdrowie

Regeneracja układu trawiennego

Sałatka z komosy z morelami 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl