Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • ajurweda Kraków
  • przyprawy indyjskie
kuchnia ajurwedyjska
Zielony groszek z ryżem i kokosem

Polecamy przepis na znakomite i nieco ekstrawaganckie danie na bazie ryżu basmati, zielonego groszku i kokosu. To świetny pomysł na upalny obiad lub lunch. Z dodatkiem imbiru, kokosa, kolendry i kardamonu – zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

 

Składniki:

2 szklanki ryżu basmati

1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku

2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych

1 mała garść natki kolendry

1/2 szklanki wody

4 łyżki ghee

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

5 liści laurowych

4 cm kory cynamonu

7 goździków

7 strączków kardamonu

1 łyżeczka sproszkowanej masali

1/4 łyżeczki soli

4 szklanki gorącej wody

kolendra, kokos i limonka do przybrania

 

Przygotowanie:

Dwukrotnie opłucz ryż oraz groszek. Zmiksuj imbir, kokos i kolendrę z 1/2 szklanki wody, aby uzyskać płynną konsystencję. Odstaw na bok. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i dodaj ghee, nasiona kminu, gorczycy oraz liście laurowe.

Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać. Następnie dodaj cynamon, goździki, kardamon, zmiksowane przyprawy, masalę i sól. Smaż przez minutę.

Mieszając, dodaj ryż i groszek. Starannie wymieszaj i wlej 4 szklanki gorącej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przybierz kolendrą i kokosem. Każdą porcję skrop sokiem z limonki. Smacznego!

Ważne, by dobrze dogotować zielony groszek, w przeciwnym razie może spowodować wzdęcia. Osoby typu wata powinny dodać do potrawy więcej ghee.

 

Wysokiej jakości ryż basmati znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

Przyprawy – kolendra, kmin, czarną gorczycę, cynamon, goździki, kardamon, masalę – znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

 

Przeczytaj także:

Deser ryżowy z rodzynkami

Kiczadi szparagowe z szafranem

Fasola w stylu indyjskim 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl