
Polecamy przepis na znakomite i nieco ekstrawaganckie danie na bazie ryżu basmati, zielonego groszku i kokosu. To świetny pomysł na upalny obiad lub lunch. Z dodatkiem imbiru, kokosa, kolendry i kardamonu – zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
2 szklanki ryżu basmati
1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku
2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
1 mała garść natki kolendry
1/2 szklanki wody
4 łyżki ghee
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
5 liści laurowych
4 cm kory cynamonu
7 goździków
7 strączków kardamonu
1 łyżeczka sproszkowanej masali
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki gorącej wody
kolendra, kokos i limonka do przybrania
Przygotowanie:
Dwukrotnie opłucz ryż oraz groszek. Zmiksuj imbir, kokos i kolendrę z 1/2 szklanki wody, aby uzyskać płynną konsystencję. Odstaw na bok. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu i dodaj ghee, nasiona kminu, gorczycy oraz liście laurowe.
Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną trzaskać. Następnie dodaj cynamon, goździki, kardamon, zmiksowane przyprawy, masalę i sól. Smaż przez minutę.
Mieszając, dodaj ryż i groszek. Starannie wymieszaj i wlej 4 szklanki gorącej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj do miękkości przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przybierz kolendrą i kokosem. Każdą porcję skrop sokiem z limonki. Smacznego!
Ważne, by dobrze dogotować zielony groszek, w przeciwnym razie może spowodować wzdęcia. Osoby typu wata powinny dodać do potrawy więcej ghee.
Wysokiej jakości ryż basmati znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Kiczadi szparagowe z szafranem
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.