Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • kuchnia indyjska
  • zielona fasolka
kuchnia wegetariańska
Zielony, aromatyczny kociołek

Polecamy pyszne, bardzo pożywne danie zrobione na bazie zielonej fasolki. Z dodatkiem czarnej gorczycy, asafetydy, kurkumy, świeżego imbiru, świeżych liści kolendry - to znakomity pomysł na potrawę w stylu indyjskim. Dobrze komponuje się z ryżem basmati. Możesz przystroić je wiórkami kokosowymi. Spróbuj.

Potrawę przygotujesz w niecałe 45 minut.

 

Składniki:

4 szklanki świeżej fasolki

1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

1/8 łyżeczki asafetydy (według uznania, korzystne dla wata)

1 łyżeczka kurkumy

2–6 łyżek wody

1/2 łyżeczki soli morskiej

2,5 cm świeżego, pokrojonego korzenia imbiru

1 mała świeża papryczka chili (pomiń dla pitta)

1/2 szklanki posiekanych, świeżych liści kolendry

1/3 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Umyj fasolkę i pokrój w 2,5-centymetrowe kawałki. Im fasolka świeższa, tym mniej szans na to, że podrażni wata i nie zaszkodzi pitta i kapha. Rozgrzej olej lub ghee na dużej patelni z przykrywką. Dodaj nasiona gorczycy i rozgrzej je, aż zaczną strzelać, potem wrzuć kurkumę, asafetydę i dobrze wymieszaj.

Dołóż pokrojoną fasolkę i 2-3 łyżki wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż fasolka zmięknie (około 15–30 minut).

Resztę wody i pozostałe składniki (sól, imbir, chili, kolendrę i wiórki kokosowe) wrzuć do miksera. Miksuj, aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Polej nią fasolkę i dobrze wymieszaj. Duś przez 1–2 minuty, aż składniki połączą się.

Przystrój danie obficie wiórkami kokosowymi i kolendrą dla pitta, dla wata dodaj ghee. W przypadku kapha bądź ostrożny z kokosem.

Danie ułatwia zapoznanie się z kuchnią ajurwedyjską. Jeśli fasolka jest miękka i nijaka w smaku, możesz sprawić, by stała się pyszna. Weź chili, imbir i orzech kokosowy, pokrój je i zmiksuj z odrobiną wody. Wymieszaj ten sos z fasolką. Oto pyszny przykład potrawy pochodzącej z kuchni południowoindyjskiej.

 

Przyprawy - gorczyca, kurkuma, kozieradka, kmin, sól morska, czosnek, asafetyda - znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Fasolka adzuki z imbirem

Kapuśniak wege

Potrawka ziemniaczana po indyjsku 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl