
Polecamy pyszne, bardzo pożywne danie zrobione na bazie zielonej fasolki. Z dodatkiem czarnej gorczycy, asafetydy, kurkumy, świeżego imbiru, świeżych liści kolendry - to znakomity pomysł na potrawę w stylu indyjskim. Dobrze komponuje się z ryżem basmati. Możesz przystroić je wiórkami kokosowymi. Spróbuj.
Potrawę przygotujesz w niecałe 45 minut.
Składniki:
4 szklanki świeżej fasolki
1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
1/8 łyżeczki asafetydy (według uznania, korzystne dla wata)
1 łyżeczka kurkumy
2–6 łyżek wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
2,5 cm świeżego, pokrojonego korzenia imbiru
1 mała świeża papryczka chili (pomiń dla pitta)
1/2 szklanki posiekanych, świeżych liści kolendry
1/3 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Umyj fasolkę i pokrój w 2,5-centymetrowe kawałki. Im fasolka świeższa, tym mniej szans na to, że podrażni wata i nie zaszkodzi pitta i kapha. Rozgrzej olej lub ghee na dużej patelni z przykrywką. Dodaj nasiona gorczycy i rozgrzej je, aż zaczną strzelać, potem wrzuć kurkumę, asafetydę i dobrze wymieszaj.
Dołóż pokrojoną fasolkę i 2-3 łyżki wody. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż fasolka zmięknie (około 15–30 minut).
Resztę wody i pozostałe składniki (sól, imbir, chili, kolendrę i wiórki kokosowe) wrzuć do miksera. Miksuj, aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Polej nią fasolkę i dobrze wymieszaj. Duś przez 1–2 minuty, aż składniki połączą się.
Przystrój danie obficie wiórkami kokosowymi i kolendrą dla pitta, dla wata dodaj ghee. W przypadku kapha bądź ostrożny z kokosem.
Danie ułatwia zapoznanie się z kuchnią ajurwedyjską. Jeśli fasolka jest miękka i nijaka w smaku, możesz sprawić, by stała się pyszna. Weź chili, imbir i orzech kokosowy, pokrój je i zmiksuj z odrobiną wody. Wymieszaj ten sos z fasolką. Oto pyszny przykład potrawy pochodzącej z kuchni południowoindyjskiej.
Przeczytaj także:
Potrawka ziemniaczana po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2015.