Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta wegetariańska
  • medycyna Zachodu
  • ajurweda
  • prana
dieta wegetariańska, ajurweda, ayurveda,
Zdrowa dieta wegetariańska: ajurweda, a medycyna Zachodu

„Całe ciało rodzi się z soków pokarmowych, a wszystkie choroby powstają z niezdrowej diety” – tak twierdzi autor jednego z głównych traktatów ajurwedyjskich  Ćaraki Samhity. Lekarze ajurwedyjscy zawsze byli świadomi znaczenia odpowiedniej diety.

 

 

Obecnie również medycyna Zachodu zaczyna doceniać żywność jako istotny element utrzymania zdrowia i leczenia. W miarę jak coraz więcej mieszkańców Zachodu uświadamia sobie, jakie produkty spożywa, i zaczyna zadawać sobie pytania o ich skład, wzrasta świadomość tego faktu.

Pokarmy oddziałują na ciało, podobnie jak zioła lub leki – lecz w sposób łagodniejszy i mniej radykalny. Stosowane we właściwy sposób, stanowią solidny fundament wszelkich metod leczenia. Rezultaty leczenia dietą być może nie są natychmiastowe, lecz kiedy już się pojawią, są bardzo rozległe i wpływają na wszystkie tkanki, narządy oraz układy w ciele.

Obecnie napotykamy mnóstwo sprzecznych informacji dotyczących zdrowej diety, a w szczególności konieczności lub szkodliwości spożywania mięsa oraz produktów mięsnych. Argumenty na rzecz spożywania mięsa opierają się na określonych założeniach dietetycznych, podczas gdy argumenty przeciwko jego konsumpcji wskazują na obecność toksyn oraz kwestie etyki związane z zabijaniem innych obdarzonych życiem istot.

Być może najlepiej podejść do tej kwestii, zadając sobie proste pytanie: Po co jemy? Dla większości z nas odpowiedź będzie oczywista: jedzenie zapewnia nam energię do codziennej aktywności fizycznej i umysłowej, która pozwala realizować nasze cele życiowe oraz wpływa na nasz rozwój.

Z naukowego punktu widzenia wszystkie produkty zawierają energię biochemiczną; w naszym ciele są one przekształcane do postaci, w której komórki mogą ją wykorzystać. Współczesna nauka wskazuje na glukozę, kwasy tłuszczowe, aminokwasy oraz dosłownie setki innych substancji niezbędnych do wykształcenia oraz zapewnienia funkcjonowania najważniejszych narządów i tkanek.

Według medycyny ajurwedyjskiej wszystko, co istnieje, składa się z tych samych pięciu elementów. W obu przypadkach musimy więc spożywać rozmaite pokarmy, dzięki którym zapewniamy sobie odpowiednie proporcje składników odżywczych i elementów właściwych dla naszej wyjątkowej konstytucji. Dlaczego więc ajurweda nie zachęca do jedzenia mięsa?

W ciągu zaledwie sekund od uboju zwierzęcia jego mięso zaczyna się psuć i gnić. W większości przypadków zanim mięso dotrze do sklepu, mija co najmniej kilka dni, podczas których proces rozkładu jest już zaawansowany. Aby ukryć oznaki rozkładu, do mięsa dodaje się sztuczne konserwanty (powstrzymujące rozwój bakterii) oraz barwniki (dzięki nim mięso zyskuje czerwony kolor). Pokarmy mięsne to pokarmy martwe.

Ajurweda twierdzi, że w chwili śmierci zwierzęcia, mięso traci pranę  - „energię życiową”, a to, co zostaje: mięśnie, tłuszcz oraz krew, jest pozbawione energii podtrzymującej życie. Każdy martwy pokarm ma cechy tamas: jest ciężki, otępiający, bezwładny, powoduje zastój i destrukcję. I na odwrót, świeże warzywa i owoce zachowują swoją pranę na dłużej i przez dłuższy czas mogą skutecznie zachować oraz przekazać swoją żywą energię człowiekowi. Nasiona są świadectwem tej żywej energii; wystarczy woda i odrobina ciepła, a wykiełkują i urosną. Organiczne warzywa i owoce bez dodatku sztucznych konserwantów zachowują swój smak, zapach i wygląd przez kilka dni.

 

Zobacz książki kucharskie w  zielonysklep.com

Przeczytaj także: Dieta na długowieczność

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl