
Chałwa to pyszna i popularna słodka przekąska obecna w menu wielu krajów. Tajemnicą jej wielowiekowej popularności jest ziarno sezamu, które w czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom, zyskało miano przyprawy bogów. To boski i zdrowy deser…
Składniki:
½ szklanki surowego tahini lub masła z surowych orzechów nerkowca
2 czubate łyżki miękkiego masła kokosowego (opcjonalnie)
¼ szklanki syropu klonowego
Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Przełóż do naczyń, w których będziesz poddawać. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Chałwa marmurkowa
Połowę chałwy wlej do miski. Mieszając, dodaj 1 łyżeczkę surowego kakao w proszku lub karobu w proszku. Połącz czekoladową chałwę ze zwykłą chałwą, aby obie masy utworzyły wzorki.
wata + − pitta + − kapha + −
czas przygotowania: 5 minut, porcja: około 1 szklanki
Zobacz tahini i pasty orzechowe w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Mus z czaju i czekolady
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo