Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • deser
  • słodka przekąska
  • ziarna sezamu
  • chałwa
deser, chałwa,
Zdrowa chałwa domowa

Chałwa to pyszna i popularna słodka przekąska obecna w menu wielu krajów. Tajemnicą jej wielowiekowej popularności jest ziarno sezamu, które w czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom, zyskało miano przyprawy bogów. To boski i zdrowy deser…

 

 

Składniki:

½ szklanki surowego tahini lub masła z surowych orzechów nerkowca

2 czubate łyżki miękkiego masła kokosowego (opcjonalnie)

¼ szklanki syropu klonowego

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Przełóż do naczyń, w których będziesz poddawać. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Chałwa marmurkowa

Połowę chałwy wlej do miski. Mieszając, dodaj 1 łyżeczkę surowego kakao w proszku lub karobu w proszku. Połącz czekoladową chałwę ze zwykłą chałwą, aby obie masy utworzyły wzorki.

wata + − pitta + − kapha + −

czas przygotowania: 5 minut, porcja: około 1 szklanki

 

Zobacz tahini i pasty orzechowe zielonysklep.com

Przeczytaj także: Mus z czaju i czekolady

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl