
Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana, zapiekanka pietruszkowa, a może zapiekanka marchewkowo-szparagowa? Podajemy kilka przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania jednogarnkowe, które można przyrządzić z warzyw. Świetnie smakują, są pożywne i lekkostrawne.
Zapiekanka marchewkowo-szparagowa
Składniki na 4-6 porcji:
1 filiżanka świeżego zielonego groszku
1 filiżanka pokrojonej marchewki
1 filiżanka pokrojonych ziemniaków
2 filiżanki pokrojonych szparagów
2 łyżeczki glee lub oleju kokosowego
2 łyżeczki ziaren kminu
2 łyżeczki kurkumy
1,5 filiżanki wody
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
Rozgrzej patelnię, wlej olej i na rozgrzany tłuszcz wrzuć ziarna kminu, a potem kurkumę. Po chwili dodaj wszystkie warzywa i wodę. Przykryj i duś około 20 minut. Wrzuć kolendrę i duś jeszcze około 15 minut. Zmiksuj. Można podawać z ryżem lub kaszą.
Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana (lub pietruszkowa)
Składniki na 4-6 porcji:
3 średnie ziemniaki lub 6 średnich pietruszek
garść świeżego szpinaku
1 filiżanka dowolnych warzyw
1,5 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
2 filiżanki wody
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Posiekać szpinak i pokroić ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać olej, dodać do niego kmin, a po chwili kurkumę, ziemniaki, warzywa i wodę. Poddusić. Przykryć i gotować na średnim ogniu 5-7 minut. Dodać szpinak i pozostałe składniki – zamieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.
Zobacz nasiona kminu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz nasiona czarnej gorczycy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Ciasto z soczewicy z nerkowcami
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu