Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegańskie
  • przepisy wegetariańskie
  • zapiekanki warzywne
  • kuchnia ajurwedyjska
kuchnia wegańska
Zapiekanki warzywne w trzech smakach

Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana, zapiekanka pietruszkowa, a może zapiekanka marchewkowo-szparagowa? Podajemy kilka przepisów na pyszne i łatwe w przygotowaniu dania jednogarnkowe, które można przyrządzić z warzyw. Świetnie smakują, są pożywne i lekkostrawne.

 

Zapiekanka marchewkowo-szparagowa

Składniki na 4-6 porcji:

1 filiżanka świeżego zielonego groszku

1 filiżanka pokrojonej marchewki

1 filiżanka pokrojonych ziemniaków

2 filiżanki pokrojonych szparagów

2 łyżeczki glee lub oleju kokosowego

2 łyżeczki ziaren kminu

2 łyżeczki kurkumy

1,5 filiżanki wody

1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

Rozgrzej patelnię, wlej olej i na rozgrzany tłuszcz wrzuć ziarna kminu, a potem kurkumę. Po chwili dodaj wszystkie warzywa i wodę. Przykryj i duś około 20 minut. Wrzuć kolendrę i duś jeszcze około 15 minut. Zmiksuj. Można podawać z ryżem lub kaszą.

 

Zapiekanka szpinakowo-ziemniaczana (lub pietruszkowa)

Składniki na 4-6 porcji:

3 średnie ziemniaki lub 6 średnich pietruszek

garść świeżego szpinaku

1 filiżanka dowolnych warzyw

1,5 łyżeczki oleju kokosowego

1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki kurkumy

2 filiżanki wody

1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

2 łyżeczki soku z cytryny

2 ząbki czosnku

Posiekać szpinak i pokroić ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać olej, dodać do niego kmin, a po chwili kurkumę, ziemniaki, warzywa i wodę. Poddusić. Przykryć i gotować na średnim ogniu 5-7 minut. Dodać szpinak i pozostałe składniki – zamieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.

 

Zobacz nasiona kminu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Zobacz nasiona czarnej gorczycy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Ciasto z soczewicy z nerkowcami

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna

 

 

Opracowanie na podstawie:

Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl