Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • przepisy
  • kuchnia
  • młode ziemniaki
ajurweda, kuchnia, przepisy, młode ziemniaczki, koperek, suszona mięta, gorczyca
Zapiekanka z młodych ziemniaczków

Pojawiły się już pierwsze, młode ziemniaczki. Każdy wie, jak smakują posypane koperkiem czy podane z zsiadłym mlekiem. My polecamy zapiekankę z młodych ziemniaczków na ostro z dodatkiem suszonej mięty.

Czas przygotowania: 45 minut

− wata, + pitta, + kapha

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.

Składniki:

6 młodych ziemniaczków

1/2 szklanki octu ryżowego

1 łyżka zmielonych nasion gorczycy

1 łyżka suszonej mięty

1 łyżeczka posiekanego koperku

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 szklanki oleju z oliwek

1/2 szklanki ekologicznego majonezu (najlepiej własnej produkcji)

Przygotowanie:

Ugotuj młode ziemniaki do miękkości (około 20–30 minut). W tym czasie przygotuj sos: zmieszaj z octem gorczycę, zioła i sól, po czym wlej olej (zachowaj kolejność, to ważne dla smaku). Dodaj majonez. Odcedź ziemniaki i pozostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój je w plasterki lub kostkę, tak jak lubisz.

Przełóż ziemniaki do garnka wysmarowanego tłuszczem i dodaj sos, całość wymieszaj. Przykryj i gotuj przez 20 minut, aż potrawa będzie gorąca. Posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Uwagi: Aby danie było mniej podrażniające dla osób pitta, ogranicz o połowę ilość octu i majonezu - wtedy danie będzie miało działanie neutralne.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl