
Pojawiły się już pierwsze, młode ziemniaczki. Każdy wie, jak smakują posypane koperkiem czy podane z zsiadłym mlekiem. My polecamy zapiekankę z młodych ziemniaczków na ostro z dodatkiem suszonej mięty.
Czas przygotowania: 45 minut
− wata, + pitta, + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.
Składniki:
6 młodych ziemniaczków
1/2 szklanki octu ryżowego
1 łyżka zmielonych nasion gorczycy
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 szklanki oleju z oliwek
1/2 szklanki ekologicznego majonezu (najlepiej własnej produkcji)
Przygotowanie:
Ugotuj młode ziemniaki do miękkości (około 20–30 minut). W tym czasie przygotuj sos: zmieszaj z octem gorczycę, zioła i sól, po czym wlej olej (zachowaj kolejność, to ważne dla smaku). Dodaj majonez. Odcedź ziemniaki i pozostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój je w plasterki lub kostkę, tak jak lubisz.
Przełóż ziemniaki do garnka wysmarowanego tłuszczem i dodaj sos, całość wymieszaj. Przykryj i gotuj przez 20 minut, aż potrawa będzie gorąca. Posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Uwagi: Aby danie było mniej podrażniające dla osób pitta, ogranicz o połowę ilość octu i majonezu - wtedy danie będzie miało działanie neutralne.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.