
Podajemy przepis na pyszną, łatwą w przygotowaniu zapiekankę warzywną. Na bazie pietruszki i szpinaku, z dodatkiem aromatycznych ziół: kurkumy, kolendry i gorczycy - to znakomity pomysł na jesienną kolację. Odrobina czosnku podkręci smak potrawy. Spróbuj.
Składniki na 4-6 porcji:
6 średnich pietruszek
garść świeżego szpinaku
1 filiżanka dowolnych warzyw
1,5 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
2 filiżanki wody
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Posiekać szpinak i pokroić pietruszkę w grubą kostkę. Rozgrzać olej, dodać do niego kmin, a po chwili kurkumę, pietruszkę, warzywa i wodę. Poddusić. Przykryć i gotować na średnim ogniu 5-7 minut. Dodać szpinak i pozostałe składniki – zamieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.
Zobacz nasiona gorczycy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Ciasto z soczewicy z nerkowcami
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu