
Polecamy przepis na delikatną, aromatyczną i wegańską zapiekankę. Zrobiona na bazie pietruszki, z dodatkiem szpinaku, z odrobiną gorczycy i kurkumy, ze szczyptą kolendry i ząbkiem czosnku - jest doskonałą propozycją na letni obiad. Całość przygotujesz w niecałe 20 minut. Zatem do dzieła!
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
6 średnich pietruszek
garść świeżego szpinaku
1 filiżanka dowolnych warzyw
1,5 łyżeczki oleju kokosowego
po 1/2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy i kurkumy
2 filiżanki wody
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Posiekać szpinak i pokroić pietruszki w grubą kostkę. Rozgrzać olej, dodać do niego kmin, a po chwili kurkumę, pietruszkę, warzywa i wodę. Poddusić. Przykryć i gotować na średnim ogniu 5-7 minut. Dodać szpinak i pozostałe składniki – zamieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!
Zobacz nasiona gorczycy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz olej kokosowy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Zapiekanka z młodych ziemniaczków
Zapiekanka ziemniaczano-warzywna
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu