Jak twierdzi ajurweda, ghee posiada szczególną właściwość: stymuluje i wspomaga przyswajanie preparatów ziołowych, dlatego uważa się je za najlepszy rodzaj tłuszczu. Spożywanie ghee przynosi wiele korzyści: poprawia inteligencję, pamięć, dodaje sił życiowych, wydłuża życie, poprawia wzrok, głos, zwiększa płodność, działa odmładzająco...
Zalety
Ghee poprawia inteligencję, pamięć i wyostrza umysł. Dodaje sił, wydłuża życie, zwiększa ilość nasienia, poprawia wzrok, głos, płodność, promienność, działa zmiękczająco. Jest odżywcze, sprawia, że ciało funkcjonuje bardziej stabilnie, wzmaga trawienie. Wzmacnia serce i odżywia nawet osoby w podeszłym wieku. Działa odmładzająco.
Właściwości
Ghee jest ciężkie i tłuste, a jego wipaka słodka. Należy do kategorii śita wirja o działaniu wychładzającym. Wypłukuje dosze ze srota, oczyszcza je i nawilża oraz sprowadza wata w dół.
Wskazania
Ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze jest wskazane dla osób cierpiących na zaburzenia emocjonalne i psychiczne, obłęd, gorączkę, uczucie pieczenia, stany zapalne, gruźlicę, wychudzenie, uszkodzenia ciała, rany i oparzenia. Ghee można stosować na różne sposoby: jako element diety, z preparatami leczniczymi, do masażu, do lewatyw (anuwasana basti), w terapii donosowej (nasja) oraz do inhalacji podczas krwawienia.
Masaż starym ghee zaleca się w przypadku bólu żeber, cyrkulacji wata ku górze (udawarta), wychudzenia, osłabienia, kaszlu, aborcji, osłabienia wzroku i przewlekłej gorączki. Regularne spożywanie ghee z mlekiem to najbardziej odżywcze i odmładzające połączenie pokarmów.
Zobacz ghee w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kolejne ajurwedyjskie sekrety młodości
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna, zielone-wydawnictwo.pl