Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • ghee
  • właściwości
  • zastosowanie
Zalety spożywania ghee (masło klarowane)

Jak twierdzi ajurweda, ghee posiada szczególną właściwość: stymuluje i wspomaga przyswajanie preparatów ziołowych, dlatego uważa się je za najlepszy rodzaj tłuszczu. Spożywanie ghee przynosi wiele korzyści: poprawia inteligencję, pamięć, dodaje sił życiowych, wydłuża życie, poprawia wzrok, głos, zwiększa płodność, działa odmładzająco... 

 

Zalety

Ghee poprawia inteligencję, pamięć i wyostrza umysł. Dodaje sił, wydłuża życie, zwiększa ilość nasienia, poprawia wzrok, głos, płodność, promienność, działa zmiękczająco. Jest odżywcze, sprawia, że ciało funkcjonuje bardziej stabilnie, wzmaga trawienie. Wzmacnia serce i odżywia nawet osoby w podeszłym wieku. Działa odmładzająco.

Właściwości

Ghee jest ciężkie i tłuste, a jego wipaka słodka. Należy do kategorii śita wirja o działaniu wychładzającym. Wypłukuje dosze ze srota, oczyszcza je i nawilża oraz sprowadza wata w dół.

Wskazania

Ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze jest wskazane dla osób cierpiących na zaburzenia emocjonalne i psychiczne, obłęd, gorączkę, uczucie pieczenia, stany zapalne, gruźlicę, wychudzenie, uszkodzenia ciała, rany i oparzenia. Ghee można stosować na różne sposoby: jako element diety, z preparatami leczniczymi, do masażu, do lewatyw (anuwasana basti), w terapii donosowej (nasja) oraz do inhalacji podczas krwawienia.

Masaż starym ghee zaleca się w przypadku bólu żeber, cyrkulacji wata ku górze (udawarta), wychudzenia, osłabienia, kaszlu, aborcji, osłabienia wzroku i przewlekłej gorączki. Regularne spożywanie ghee z mlekiem to najbardziej odżywcze i odmładzające połączenie pokarmów.

 

Zobacz ghee zielonysklep.com

Przeczytaj także: Kolejne ajurwedyjskie sekrety młodości

Opracowanie na podstawie:

Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl