
Masz problemy z układem trawiennym? Po zjedzonym posiłku czujesz się ociężały? A może cierpisz na wzdęcia? Czujesz, że twój układ pokarmowy nie działa jak należy? Sprawdź, jak usprawnić pracę jelit i oczyścić organizm z toksyn zalegających w jelitach.
Produkty mało przetworzone, o niskiej zawartości tłuszczu, wysokobłonnikowe, przyczyniają się do utrzymania jelita w dobrym stanie oraz sprawiają, że jelita lepiej funkcjonują.
Taka dietetyczna dyscyplina pozwala utrzymać czystość jelita grubego i nie przeciążać go zbyt dużą ilością śluzu oraz nieprzyjaznych bakterii (te dwa czynniki nawzajem stymulują się). Jelito grube jest przede wszystkim odpowiedzialne za ponowne wchłanianie płynów i elektrolitów oraz pozbywanie się nieczystości. Kiedy wata znajduje się w równowadze, wydalanie przebiega łagodnie, kiedy natomiast jest zaburzone, występują biegunka, zaparcia, gazy lub/i suchy stolec.
Pokarmy, których powinniśmy unikać, jeśli chcemy usprawnić działanie naszych jelit, to: wołowina, wieprzowina, potrawy smażone, lody i kwaśna śmietana, produkty pszenne, biały cukier i wszystkie produkty zawierające go, jedzenie „śmieciowe” i fast food, a także wszystkie kwaśne lub słone produkty.
Nadużywanie pokarmów lub ostrych i rozgrzewających ziół, takich jak na przykład czosnek, zbyt duży wysiłek fizyczny oraz tłumienie emocji mogą zaburzyć proces oczyszczania, podobnie jak niewłaściwe łączenie pokarmów lub nadużywanie alkoholu czy kofeiny.
Przyjmuj błonnik (na przykład otręby), który sprawia, że organizm w bardziej zrównoważony sposób reaguje na smak słodki. Błonnik zawarty w pełnych zbożach, np. w pełnoziarnistym ryżu, przyśpiesza trawienie i skutecznie czyści jelita.
Picie ciepłej wody i ciepłych herbatek ziołowych pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Jeszcze lepsza jest ciepła woda z miodem i sokiem cytrynowym oraz ze szczyptą czarnego pieprzu.
Jeśli chciałbyś oczyścić jelita, to być może wskazane jest przyjmowanie w tym czasie ajurwedyjskich suplementów ziołowych, aby mieć pewność, że organizmowi nie zabraknie żadnych składników odżywczych.
Triphala to ajurwedyjskie panaceum na zdrowe jelita. Dzięki temu, że triphala stopniowo i łagodnie oczyszcza oraz odmładza twój układ trawienny, sprawia także, że twoje tkanki są lepiej odżywione. Triphala – co dosłownie oznacza „trzy owoce” – składa się z trzech wyjątkowych ziół: amalaki, haritaki i bibhitaki.
Triphala usuwa toksyny z tkanek ciała oraz powoduje, że dosze, które opuściły właściwe dla siebie miejsca – czyli żołądek, jelito cienkie i okrężnicę – wracają do swojej siedziby.
Triphala wzmacnia perystaltykę jelit, efektywnie oczyszcza jelito grube oraz skutecznie znosi zaparcia. Wspomaga trawienie, pomaga przy wzdęciach i kurczowych bólach jelit. Dzięki uregulowaniu pracy jelit przyczynia się także do ogólnego wzrostu odporności i wzmocnienia całego organizmu.
W skład Triphali wchodzą znane już starożytnej medycynie ajurwedyjskiej owoce - Amla, Bibhitaki, Haritaki. Wszystkie trzy rośliny mają wiele cennych właściwości odżywczych i leczniczych, a ich mieszanka charakteryzuje się szerokim spektrum oddziaływań korzystnych dla organizmu jako całości.
Wypróbuj Wholistic Triphala Pukka – naturalny Suplement diety, który dobrze działa na dolegliwości układu pokarmowego, poprawia przemianę materii. Stosowanie suplementu Wholistic Triphala oznacza wzmocnienie odporności, zapobieganie procesom starzenia, profilaktykę antyrakową.
Suplement ma prawdziwie zbawienny wpływ na procesy przemiany materii. Skutecznie oczyszcza i utrzymuje w dobrym stanie jelito grube, usuwa toksyny z organizmu, reguluje poziom glukozy i ciśnienia krwi, zapobiega zaparciom i wzdęciom, regeneruje nabłonek wyścielający przewód pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
W skład Wholistic Triphala wchodzą: owoce Triphala, haritaki, świeże arktyczne wodorosty, korzeń imbiru, spirulina.
Wholistic Triphala Pukka znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Piękne ciało z dietą ajurwedyjską
Ajurweda wegańska - co to takiego