Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przesilenie jesienne
  • obniżona odporność
  • tulsi
  • zioła ajurwedyjskie
sposoby na kaszel, obniżona odporność, przesilenie jesienne,
Wzmocnij swoją odporność na jesień

Okres przesilenia jesiennego to czas, kiedy organizm potrzebuje szczególnej troski. Brak energii, osłabienie, obniżony nastrój, słabsza odporność, większa podatność na infekcje - jak wzmocnić organizm w tym czasie? Jak przywrócić wigor i dobry nastrój? Pożywna dieta, zioła, ruch i relaks...

Terapia tonizująca obejmuje pożywną dietę, zioła tonizujące, odpoczynek i relaksujący styl życia. Pokarmy przygotowuje się przy użyciu ghee, oleju sezamowego. W diecie należy uwzględnić migdały, pistacje, orzechy nerkowca oraz inne gatunki orzechów.

Należy także stosować zioła tonizujące, takie jak shatavari, ashwagandha, żeń-szeń i amalaki lub mieszankę ziołową chyawanprash. Należy unikać stresu i napięcia, dużo odpoczywać, dbać o regularny sen i drobne przyjemności. W trakcie terapii wzmacniającej należy zadbać o spokój umysłu.

W ajurwedzie uważa się, że miód wpływa pozytywnie na zaburzone dosze wata, pitta i kapha. Miód ma właściwości antybakteryjne i zwalcza wiele różnych dolegliwości. Działa wykrztuśnie i kojąco, łagodzi kaszel. 

Działanie antyoksydacyjne miodu wzmacnia układ odpornościowy. Nawilża i regeneruje uszkodzoną skórę, zmiękczając ją, ujędrniając i odmładzając.

Świeżo zebrany miód jest pożywny, dodaje sił i ma lekkie działanie przeczyszczające. W niewielkich ilościach łagodzi kaszel. Dojrzały miód (starszy niż 6 miesięcy) ma właściwości pobudzające, przyspiesza gojenie ran, łagodzi zaparcia, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza metabolizm tłuszczu. Skutecznie wspomaga trawienie.

Ajurweda opisuje jeszcze jedną wyjątkową cechę miodu określaną jako jogawahi, co oznacza, że jest doskonałym nośnikiem, czyli substancją, która ma zdolność wnikania do najgłębszych tkanek. Kiedy używamy miodu wraz z innymi preparatami ziołowymi, przejmuje on ich właściwości lecznicze, wzmacnia je, a następnie ułatwia im dotarcie do głębiej położonych tkanek. Z tych powodów miód jest często używany wraz z lekami ajurwedyjskimi.

Miód działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel, działa kojąco, a zatem koi ból gardła i zmniejsza kaszel. Ma działanie regenerujące – leczy uszkodzone tkanki ciała, przyspiesza gojenie. Łagodzi wszystkie trzy dosze (wata, pitta i kapha). Jest naturalnym środkiem odtruwającym. Dodaje energii, wzmacnia ogień trawienny. Poprawia kondycję cery, jest dobry na oczy i wzrok. Działa korzystnie na serce.

Miód działa korzystnie w przypadku takich schorzeń, jak: zaburzenia układu moczowego, astma oskrzelowa, dolegliwości płucne i oddechowe, kaszel, biegunka, wymioty, obecność toksyn i pasożytów.

Podczas przesilenia jesiennego dieta powinna zawierać pokarmy bardziej tłuste, ciepłe, rozgrzewające oraz pożywne. Dobrze sprawdzą się takie produkty, jak: ghee (klarowane masło), pudding ryżowy, zupa z fasoli, miód, kandyzowane jabłka, różne specjały przygotowywane ze zmielonych ziaren roślin strączkowych i suszonych owoców, warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca, fasola mungo czy fasola mung, pożywne zboża, gęste zupy z dodatkiem kasz, słodkie ziemniaki, marchew, szpinak, natka kozieradki, a także imbir i rozgrzewające przyprawy.

Oprócz diety przyda się też modyfikacja stylu życia. W chłodniejsze dni nie należy rezygnować z aktywności fizycznej – ruch tonizuje i wzmacnia ciało, a także dodaje energii.

Powinnyśmy zadbać o regularne masowanie ciała olejkami nawilżającymi i odżywiającymi. Masaż olejem z gorczycy sprawia, że skóra staje się piękna i zdrowa. Masaż olejkiem kamforowym łagodzi artretyzm i ból stawów.

Pij rozgrzewające napoje (np. z dodatkiem imbiru, kardamonu czy goździków) oraz stosuj rozgrzewające przyprawy.

Suchy kaszel albo podrażnienie gardła wynika czasem z niewielkiego zatoru w migdałkach albo z powodu zapalenia gardła lub krtani. W takim przypadku pomocna będzie następująca mikstura: zagotuj filiżankę mleka z 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/4 łyżeczki imbiru. Uzyskane złotożółte mleko wypijaj wieczorem – przynosi natychmiastową ulgę.

Pomocna będzie też herbata z 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru ze szczyptą goździka i sproszkowanego cynamonu.

Doskonałe na wzmocnienie odporności jest ajurwedyjskie zioło tulsi. Tulsi jest zalecana w profilaktyce zachorowań na przeziębienia i grypę. Leczy łagodne infekcje górnych dróg oddechowych oraz działa wspomagająco przy zapaleniu oskrzeli i zatok. Działa łagodząco w przypadku kaszlu, bólu gardła oraz chrypki. Codzienne, regularne stosowanie tulsi zapewnia wzrost poziomu odporności oraz spadek częstości zapadania na infekcje. Tulsi jest przydatna w leczeniu nieżytów układu oddechowego, astmy, zapalenia zatok, chorób alergicznych oraz górnych dróg oddechowych.

Istotną korzyścią przyjmowania rośliny tulsi jest ogólne wzmocnienie organizmu, poprawa odporności oraz zmniejszenie częstości zapadania na infekcje.

 

W zielonysklep.com znajdziesz liczne produkty na wzmocnienie odporności.

 

Przeczytaj także:

Tulsi - wzmocnij swoją odporność

Jeśli łatwo się przeziębiasz

Domowe sposoby na kaszel

 

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie David Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp z o.o., Kraków 2014.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl