
Jaki wpływ mają poszczególne smaki na ciało? Jakie działanie ma smak kwaśny, na co korzystny jest smak słodki? Kiedy lepiej zrezygnować ze smaku słonego? Słodki, kwaśny i słony – co warto o nich wiedzieć.
Smak słodki
Słodkie pożywienie sprzyja rozwojowi wszystkich tkanek ciała, wzmacnia ciało oraz funkcjonowanie zmysłów. Łagodzi element pitta, wata oraz skutki zatrucia. Słodkie jedzenie łagodzi pragnienie i odczucie pieczenia. Sprawia, że skóra i włosy są lepiej odżywione.
Smak słodki pobudza energetycznie, odżywia i aktywizuje. Słodkie pokarmy pomagają zachować jędrność i pozbyć się osłabienia. Odświeżają nos, gardło, usta i język. Są wilgotne, ochładzające, silne i ciężkie.
Jednak nadmiar słodkich pokarmów wywołuje wiele negatywnych skutków, do których należą: otyłość, lenistwo, nadmiar snu, poczucie ociężałości, utrata apetytu, trudności z oddychaniem, kaszel, gorączka, przeziębienie oraz opuchlizna gruczołów limfatycznych.
Nadmiar cukru w pęcherzu i naczyniach krwionośnych sprzyja rozwojowi chorób związanych z elementem kapha. Należy więc ograniczać spożywanie cukru.
Smak kwaśny
Substancje kwaśne dodają smaku żywności, podsycają ogień trawienny, ożywiają umysł, sprawiają, że organy zmysłów się wzmacniają. Ponadto likwidują wzdęcia, pobudzają wydzielanie śliny, która ułatwia połykanie i trawienie pożywienia. Kwaśny smak ma działanie rozgrzewające, a także jest wilgotny i ciężki.
Nadmiar pokarmów kwaśnych zwiększa pragnienie oraz nadwrażliwość zębów. Kwaśne pokarmy rozrzedzają element kapha i wzmacniają pitta. Ponieważ smak kwaśny ma działanie rozgrzewające, sprzyja dojrzewaniu i ropieniu ran, oparzeń, złamań i innych urazów.
Nadmiar smaku kwaśnego wywołuje pieczenie w gardle, klatce piersiowej i sercu. Przykładowe kwaśne pokarmy to: cytryna, limonka i dzika róża.
Smak słony
Słone pokarmy poprawiają trawienie i pobudzają ogień trawienny. Są to ostre substancje, które działają uspokajająco i przeczyszczająco. Równoważą element wata, usuwają sztywność, wywołują skurcze mięśni oraz powodują uczucie rozluźnienia.
Słone pokarmy pobudzają wydzielanie śliny, nadają kapha postać płynną i oczyszczają naczynia krwionośne. Są umiarkowanie ciężkie i rozgrzewające.
Jednak nadmiar słonych potraw wzmacnia doszę pitta, wywołuje zastój krwi, nasila pragnienie, zasłabnięcia i poczucie pieczenia w gardle i w brzuchu. Ponadto zaostrza infekcje skórne, wywołuje objawy zatrucia.
Nadmiar słonego smaku wywołuje nadkwaśność, dnę moczanową i inne choroby pitta.
Już za tydzień – opiszemy działanie kolejnych trzech smaków: ostry, gorzki i cierpki.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjski masaż leczniczy. S. V. Govindan. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.