Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda Kraków
  • książki ajurwedyjskie
  • medycyna naturalna
  • zdrowa dieta
książki ajurwedyjskie
Wpływ smaków na nasze zdrowie

Jaki wpływ mają poszczególne smaki na ciało? Jakie działanie ma smak kwaśny, na co korzystny jest smak słodki? Kiedy lepiej zrezygnować ze smaku słonego? Słodki, kwaśny i słony – co warto o nich wiedzieć.

Smak słodki

Słodkie pożywienie sprzyja rozwojowi wszystkich tkanek ciała, wzmacnia ciało oraz funkcjonowanie zmysłów. Łagodzi element pitta, wata oraz skutki zatrucia. Słodkie jedzenie łagodzi pragnienie i odczucie pieczenia. Sprawia, że skóra i włosy są lepiej odżywione.

Smak słodki pobudza energetycznie, odżywia i aktywizuje. Słodkie pokarmy pomagają zachować jędrność i pozbyć się osłabienia. Odświeżają nos, gardło, usta i język. Są wilgotne, ochładzające, silne i ciężkie.

Jednak nadmiar słodkich pokarmów wywołuje wiele negatywnych skutków, do których należą: otyłość, lenistwo, nadmiar snu, poczucie ociężałości, utrata apetytu, trudności z oddychaniem, kaszel, gorączka, przeziębienie oraz opuchlizna gruczołów limfatycznych. 

Nadmiar cukru w pęcherzu i naczyniach krwionośnych sprzyja rozwojowi chorób związanych z elementem kapha. Należy więc ograniczać spożywanie cukru.

 

Smak kwaśny

Substancje kwaśne dodają smaku żywności, podsycają ogień trawienny, ożywiają umysł, sprawiają, że organy zmysłów się wzmacniają. Ponadto likwidują wzdęcia, pobudzają wydzielanie śliny, która ułatwia połykanie i trawienie pożywienia. Kwaśny smak ma działanie rozgrzewające, a także jest wilgotny i ciężki.

Nadmiar pokarmów kwaśnych zwiększa pragnienie oraz nadwrażliwość zębów. Kwaśne pokarmy rozrzedzają element kapha i wzmacniają pitta. Ponieważ smak kwaśny ma działanie rozgrzewające, sprzyja dojrzewaniu i ropieniu ran, oparzeń, złamań i innych urazów.

Nadmiar smaku kwaśnego wywołuje pieczenie w gardle, klatce piersiowej i sercu. Przykładowe kwaśne pokarmy to: cytryna, limonka i dzika róża.

 

Smak słony

Słone pokarmy poprawiają trawienie i pobudzają ogień trawienny. Są to ostre substancje, które działają uspokajająco i przeczyszczająco. Równoważą element wata, usuwają sztywność, wywołują skurcze mięśni oraz powodują uczucie rozluźnienia.

Słone pokarmy pobudzają wydzielanie śliny, nadają kapha postać płynną i oczyszczają naczynia krwionośne. Są umiarkowanie ciężkie i rozgrzewające.

Jednak nadmiar słonych potraw wzmacnia doszę pitta, wywołuje zastój krwi, nasila pragnienie, zasłabnięcia i poczucie pieczenia w gardle i w brzuchu. Ponadto zaostrza infekcje skórne, wywołuje objawy zatrucia.

Nadmiar słonego smaku wywołuje nadkwaśność, dnę moczanową i inne choroby pitta.

 

Już za tydzień – opiszemy działanie kolejnych trzech smaków: ostry, gorzki i cierpki.

 

 

Przeczytaj także:

Smak roślin

Przyprawy, które leczą

Jak smakują zioła 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjski masaż leczniczy. S. V. Govindan. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl