
Woskowijki to bawełniane chusteczki nasycone woskiem pszczelim lub w wariancie wegańskim woskiem sojowym, służące do pakowania, przechowywania i przewożenia żywności. To alternatywa dla opakowań plastikowych w kuchni, chroniąca nas i naszą planetę przed zalewem plastiku.
Woskowijki są wielokrotnego użytku, stosuje się je jako naturalne opakowania żywności, które świetnie zabezpieczają przed wilgocią i pozwalają utrzymać świeżość potraw. Ponieważ w składzie mają jedynie bawełnę i wosk pszczeli lub wosk sojowy, są bezpieczne i zdrowe. Są wodoodporne, wytrzymałe i cudnie pachną, a przechowywane w nich jedzenie jest w kontakcie z naturalnym materiałem, a nie tworzywem sztucznym.
Zastosowanie:
Woskowijek można używać do przykrywania misek, talerzy, słoików, do owijania serów, warzyw, owoców, przechowywania chleba, zabezpieczania nieskończonego posiłku, a także do pakowania kanapek i przekąsek na wynos. To bardzo praktyczne rozwiązanie: dbamy o stan naszego portfela i jednocześnie o stan naszego środowiska.
By woskowijka służyła nam jak najdłużej warto pamiętać by o nią odpowiednio zadbać. Po każdym użyciu woskowijkę płuczemy zimną/letnią wodą. Przy większych zabrudzeniach można użyć miękkiej gąbki z delikatnym płynem/mydłem i przetrzeć. Nie wolno woskowijki prać w pralce ani myć w zmywarce. Należy uważać na wysokie temperatury, maks. 50 stopni Celsjusza.
W nurcie zero waste
Woskowijki są ekologiczne. Dzięki ich stosowaniu ograniczamy znacząco ilość plastikowych śmieci. Są genialną alternatywą dla wszelkiego rodzaju folii, papieru i plastiku. Są w pełni biodegradowalne i mogą być kompostowane. Można je stosować wielokrotnie, a nawet samemu zrobić.
Skąd je wziąć?
Można je zrobić lub kupić u nas w zielonysklep.com:
Woskowijki wegańskie w 100% naturalne, wielokrotnego użytku, biodegradowalne, wytworzone w Polsce.