
Czysta woda jest niczym nektar. To płyn życiodajny, którego brak powoduje śmierć. Ajurweda opisuje różne właściwości wody, które zmieniają się w zależności od jej stanu, od tego, czy została zagotowana, schłodzona czy też zagotowana, a potem schłodzona albo podgrzana, a następnie schłodzona. Używając jej, warto pamiętać o tych cechach.
Czysta woda pitna łagodzi doszę pitta, zmniejsza działanie toksyczne substancji, likwiduje zawroty głowy, uczucie pieczenia, niestrawność, zmęczenie, omdlenia, zatrucia i wymioty oraz wzmacnia serce.
Deszczówka, która nie ma kontaktu z glebą, jest czysta i uznawana za najlepszą wodę, jeśli tylko zbierze się ją we właściwy sposób. Uważa się, że deszczówka pochodząca z kolejnych opadów jest czysta, ponieważ pierwsze deszcze wymywają nieczystości i zabrudzenia występujące w środowisku.
Woda pochodząca ze źródeł ziemnych to kolejna czysta postać wody, nie jest ona jednak powszechnie dostępna. Woda z opadów deszczu w miejscach wolnych od zanieczyszczeń także jest naturalna i czysta. Nie każdy ma dostęp do czystej wody w naturalnej postaci, dlatego można używać zwykłej wody po jej uzdatnieniu, przegotowaniu i schłodzeniu. Wówczas ma ona takie właściwości jak woda z naturalnych źródeł. Gotowanie oczyszcza wodę, która dzięki temu staje się lekka, wzmacnia ogień trawienny, umożliwia trawienie i zyskuje zdolność łagodzenia dosz.
Pora, ilość i sposób picia wody. Picie wody o właściwej porze, we właściwy sposób i w odpowiedniej ilości jest niezwykle istotne. Nadmiar wody osłabia możliwości trawienia, wywołując tym samym zaburzenia trawienne. Jednocześnie wypijanie niewielkich ilości wody lub całkowita rezygnacja z picia także osłabiają trawienie. Ponadto rozwijają się wówczas różne choroby, gdyż mocz i kał nie są wydalane, a zatem zbędne produkty przemiany materii o działaniu toksycznym gromadzą się w ciele. W ajurwedzie podkreśla się, że należy pić często niewielkie ilości wody, a nie większe ilości naraz. Wtedy organizm otrzymuje odpowiednią dawkę wody, poprawiającą trawienie.
Gdy cierpimy na niestrawność, woda działa jak lek. Wypicie wody po strawieniu pokarmu wzmacnia ciało, a przed jedzeniem zmniejsza siłę trawienia i osłabia ciało. Kilka łyków wypijanych między posiłkami wzmaga trawienie i ogólnie wydłuża życie. Wypicie wody godzinę po posiłku wzmacnia ciało i zwiększa jego masę, nie należy jednak pić na co najmniej pół godziny przed jedzeniem. Osoby otyłe powinny pić wodę między posiłkami, a osoby osłabione przynajmniej pół godziny po posiłku. Innym osobom zaleca się picie wody godzinę po posiłku. Woda przyjmowana natychmiast po posiłku szkodzi ludziom otyłym i silnym fizycznie, ale wypijana między posiłkami działa jak leczniczy nektar. Tuż po lunchu powinno się pić maślankę.
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna, zielone-wydawnictwo.pl