Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • porady ajurwedyjskie
  • woda
  • właściwości
  • jak pić
Woda źródłem życia

Czysta woda jest niczym nektar. To płyn życiodajny, którego brak powoduje śmierć. Ajurweda opisuje różne właściwości wody, które zmieniają się w zależności od jej stanu, od tego, czy została zagotowana, schłodzona czy też zagotowana, a potem schłodzona albo podgrzana, a następnie schłodzona. Używając jej, warto pamiętać o tych cechach.

 

Czysta woda pitna łagodzi doszę pitta, zmniejsza działanie toksyczne substancji, likwiduje zawroty głowy, uczucie pieczenia, niestrawność, zmęczenie, omdlenia, zatrucia i wymioty oraz wzmacnia serce.

Deszczówka, która nie ma kontaktu z glebą, jest czysta i uznawana za najlepszą wodę, jeśli tylko zbierze się ją we właściwy sposób. Uważa się, że deszczówka pochodząca z kolejnych opadów jest czysta, ponieważ pierwsze deszcze wymywają nieczystości i zabrudzenia występujące w środowisku.

Woda pochodząca ze źródeł ziemnych to kolejna czysta postać wody, nie jest ona jednak powszechnie dostępna. Woda z opadów deszczu w miejscach wolnych od zanieczyszczeń także jest naturalna i czysta. Nie każdy ma dostęp do czystej wody w naturalnej postaci, dlatego można używać zwykłej wody po jej uzdatnieniu, przegotowaniu i schłodzeniu. Wówczas ma ona takie właściwości jak woda z naturalnych źródeł. Gotowanie oczyszcza wodę, która dzięki temu staje się lekka, wzmacnia ogień trawienny, umożliwia trawienie i zyskuje zdolność łagodzenia dosz.

Pora, ilość i sposób picia wody. Picie wody o właściwej porze, we właściwy sposób i w odpowiedniej ilości jest niezwykle istotne. Nadmiar wody osłabia możliwości trawienia, wywołując tym samym zaburzenia trawienne. Jednocześnie wypijanie niewielkich ilości wody lub całkowita rezygnacja z picia także osłabiają trawienie. Ponadto rozwijają się wówczas różne choroby, gdyż mocz i kał nie są wydalane, a zatem zbędne produkty przemiany materii o działaniu toksycznym gromadzą się w ciele. W ajurwedzie podkreśla się, że należy pić często niewielkie ilości wody, a nie większe ilości naraz. Wtedy organizm otrzymuje odpowiednią dawkę wody, poprawiającą trawienie.

Gdy cierpimy na niestrawność, woda działa jak lek. Wypicie wody po strawieniu pokarmu wzmacnia ciało, a przed jedzeniem zmniejsza siłę trawienia i osłabia ciało. Kilka łyków wypijanych między posiłkami wzmaga trawienie i ogólnie wydłuża życie. Wypicie wody godzinę po posiłku wzmacnia ciało i zwiększa jego masę, nie należy jednak pić na co najmniej pół godziny przed jedzeniem. Osoby otyłe powinny pić wodę między posiłkami, a osoby osłabione przynajmniej pół godziny po posiłku. Innym osobom zaleca się picie wody godzinę po posiłku. Woda przyjmowana natychmiast po posiłku szkodzi ludziom otyłym i silnym fizycznie, ale wypijana między posiłkami działa jak leczniczy nektar. Tuż po lunchu powinno się pić maślankę.

Opracowanie na podstawie:

Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl