
Ajurweda odkrywa przed nami wiedzę na temat miedzi i jej leczniczego wpływu na nasz organizm. Dlaczego powinniśmy pić wodę z miedzianego naczynia? Jakie właściwości zdrowotne ma woda trzymana w miedzianym dzbanie? Co o miedzi i miedzianych naczyniach mówi ajurweda? Sprawdź.
Istnieje wiele filtrów do uzdatniania wody, by była ona zdrowsza i miała lepszy smak. Jednak już tysiące lat temu ludzie potrafili eliminować z wody szkodliwe cząstki. Słowo „tamra” oznacza w sanskrycie miedź, natomiast „jal” to naczynie. Te dwa słowa oznaczają miedziane naczynie do przechowywania wody. Wypita rano woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, równoważy wszystkie trzy dosze (wata, pitta i kapha).
Dobroczynny wpływ miedzianych naczyń znali już dawno jogini w Indiach. Picie wody z takiego naczynia posiada szereg korzyści zdrowotnych, m.in. zwiększa odporność organizmu i zmniejsza stany zapalne. Zaleca się, aby przechowywać przez noc wodę w miedzianym dzbanku przez czas nie krótszy niż 16 godzin, a następnie z samego rana wypić co najmniej jeden kubek takiej wody.
Regularne picie wody z miedzianego naczynia nie tylko oczyszcza przewód pokarmowy, ale reguluje także procesy trawienne.
Silne właściwości antybakteryjne miedzi nie tylko hamują, ale także niszczą szkodliwe patogeny. Picie wody z naczynia miedzianego jest niezwykle ważne także z punktu widzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki temu pijemy wodę „Żywą”, która jest skuteczniej wchłaniana przez komórki, bardziej nas nawilża i pomaga neutralizować toksyny w organizmie.
Miedź jako silny przeciwutleniacz zapobiega procesom starzenia się komórek poprzez niszczenie wolnych rodników w naszym organizmie. Innymi słowy, powstrzymuje ona choroby degeneracyjne. Jej silne właściwości przeciwzapalne pomagają także przy bólach stawów. Jest niezbędna do produkcji melaniny oraz wytrzymałości kości. Pomaga w tworzeniu się nowych komórek.
Miedź znajdziemy m.in. w orzechach, warzywach strączkowych, otrębach, migdałach, jęczmieniu, soczewicy, awokado. Pamiętajmy jednak, że długoterminowe trzymanie żywności w zamkniętych opakowaniach powoduje niszczenie miedzi w produkcie. Niedobór miedzi może być przyczyną anemii, osteoporozy, zaburzeń układu nerwowego czy nieprawidłowej pracy tarczycy.
Miedź działa również na naszą skórę. Ajurweda przekonuje, że picie wody z miedzianego naczynia wygładza zmarszczki. Możemy używać także takiej wody do codziennej pielęgnacji ciała.
Doskonałym rozwiązaniem są butelki i termosy wykonane z czystej miedzi. To doskonała sposobność, by korzystać z wody podczas podróży czy w pracy. Miedziane naczynia powinny być regularnie utrzymywane w czystości. W tym celu średnio co dwa, trzy dni czyścimy naczynia z nalotu delikatną gąbką z sokiem z cytryny i soli kuchennej w równej proporcji (2 łyżki stołowe soku z cytryny i 2 łyżki stołowe soli kuchennej).
Zobacz kubek miedziany w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz butelka miedziana w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu