Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta wegetiariańska
  • produkty naturalne
  • książki ajurwedyjskie
  • dosza wata
dosza wata
Wiosenna dieta dla doszy wata

Osoby typu wata powinny starać się jeść częściej i więcej. Potrzebują diety, która je wyciszy, odżywi i da poczucie ugruntowania. Pokarmy muszą być ciepłe, nawilżające i wzmacniające. Co jeszcze warto wiedzieć, wprowadzając wiosenną dietę dla doszy wata? Sprawdź.

Posiłki osoby wata powinny być małe, częste i regularne przy tym ciepłe lub gotowane. Wata mają złe nawyki związane z odżywianiem się – jedzą nieregularnie, choć to właśnie im najbardziej potrzeba systematyczności.

Owoce najbardziej wskazane to: gotowane jabłka, morele, banany, borówki, czereśnie, daktyle, figi, winogrona, grejpfruty, limonki, mango, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki, granaty, suszone śliwki, maliny

Osoby typu wata nie powinny stosować rygorystycznej diety wegańskiej jako jedynej, ponieważ jest ona dla nich za lekka, ale tolerują większość warzyw, jeśli tylko będą one ugotowane. Lepiej jest przygotowywać warzywa z tłuszczem i spożywać je z pełnymi zbożami i ziarnami. Dobrze sprawdzi się: awokado, buraki czerwone, marchewka, natka kolendry, natka gorczycy, cebula, pietruszka, wodorosty morskie, kabaczek, bataty, rzepa, rzeżucha.

Większość pełnych zbóż jest wskazana dla doszy wata, gdyż są zarówno pożywne, jak i ciężkie. Dobrze sprawdzi się: ryż basmati, brązowy ryż, kuskus, owies, komosa, pszenica. Lepiej unikać granoli, jęczmienia i kukurydzy.

Do potraw można dodawać większość orzechów i nasion, w szczególności wtedy gdy są lekko podprażone z solą. Są jednak ciężkostrawne, i nie można ich jeść zbyt dużo. Polecamy: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzechy pekan, pistacje, nasiona dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, orzechy włoskie.

W diecie wiosennej dobrze sprawdzi się nabiał, który jest nawilżający. Nabiał wprawdzie się wychładzający i ciężki, więc spożywając go trzeba zadbać o ogień trawienny. Z nabiału dla doszy wata polecamy: ser paneer, ghee, mleko kozie, kefir, mleko ryżowe, maślanka, masło.

Do potraw warto dodawać tłuszcze – złagodzi to zaostrzoną doszę wata. Dobrze sprawdzi się: olej migdałowy, olej z awokado, olej kokosowy, olej lniany, ghee, olej gorczycowy, oliwa, olej sezamowy.

Doskonale sprawdzą się też przyprawy. Należy je stosować, aby regulować trawienie i zlikwidować wzdęcia. W szczególności są przydatne w ciężkich i słodkich pokarmach, aby osoby wata mogły je dobrze strawić. Zatem do potraw warto dodać: asafetydę, bazylię, liście laurowe, czarny pieprz, kardamon, pieprz kajeński, goździki, kolendrę, kmin, cynamon, koperek, koper włoski, czosnek, imbir, chrzan, oregano, miętę, gorczycę, rozmaryn, szafran, szałwię, sos sojowy, kurkumę.

 

Zobacz herbata Pukka Turmeric Gold w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Dieta wegetariańska dla doszy wata 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl