
Wraz z początkiem wiosny nasz organizm wymaga troski. Co jeść, by się wzmocnić? Jak komponować posiłki, by odzyskać siły i wigor? Jak dieta wpływa na nasze samopoczucie? Jak w prosty sposób gotować zdrowe posiłki? Co wprowadzić do codziennego jadłospisu, a czego lepiej unikać?
Dosza wata – polecamy wiosenną dietę.
- jedz dużo ciepłych posiłków, wilgotnych o konsystencji nawilżającej i takich, które są stabilizujące. Ugotowane, ciepłe produkty zbożowe, zupy, potrawy duszone, curry, świeże oleje, odpowiednia ilość orzechów i nasion – to powinno znaleźć się w codziennym menu doszy wata
- dodawaj do swoich posiłków tak zwane superpokarmy bogate w składniki odżywcze, na przykład spirulinę, nasiona chia, jagody goji, sok z aloesu, przede wszystkim po południu, kiedy dosza wata jest najsilniejsza.
- spożywaj słodkie, soczyste owoce, namoczone suszone owoce, gotowane owoce
- możesz stosować większość ziół i przypraw, gdyż mają one właściwości rozgrzewające. Nadmiar ostrych przypraw może podziałać wysuszająco i pobudzająco, a zatem zawsze, gdy jest to możliwe, stosuj świeże zioła
- jeśli lubisz fasolę, odpowiednio ją przyrządzaj. Gotuj ją z dużą ilością kminu, imbiru, ostrych przypraw i wodorostów oraz namocz ją przed gotowaniem, aby była lżej strawna. Do potrawy dodaj masła ghee.
- codziennie dodawaj do potraw nieprzetworzony olej – jedna lub dwie łyżeczki oleju (np. z pestek dyni) dodane do zupy, sałatki czy owsianki sprawią, że posiłek będzie pożywny, a stawy i tkanki nawilżone
- do posiłków sącz gorącą herbatę lub ciepłą wodę z dodatkiem miodu
- aby pokarm był jeszcze bardziej pożywne, do posiłku dodaj mielone orzechy, nasiona i przyprawy
- nie jedz suchych, surowych płatków. Zalej je ciepłym mlekiem migdałowym lub owsianym
- unikaj chleba na drożdżach
Staraj się unikać następujących produktów: brokuły, kapusta, kalafior, kukurydza, kasza jaglana, fasola pinto, surowa cebula, groch łuskany, arbuz i biały cukier.
W wiosennym menu doszy wata powinny znaleźć się następujące produkty: szpinak gotowany, cukinia, karczochy, szparagi, marchew, seler, zielona fasolka, jarmuż, natka gorczycy.
Jeśli szukasz zdrowych przekąsek, możesz sięgnąć po: słodkie jagody acai, morele, banany, daktyle, figi, jagody goji, słodkie winogrona, kiwi, mango, rodzynki, słodki rabarbar, mandarynki.
Na danie główne zjedz posiłek z: amarantusem, brązowym ryżem lub ryżem basmati. Do dania głównego możesz dodać: tofu, tempeh, czerwoną soczewicę, fasolkę mung.
Aby wzbogacić swój posiłek, dodaj do niego: blanszowane migdały, orzechy nerkowca, nasiona chia, namoczone siemię lniane, orzechy makadamia, nasiona dyni, nasiona sezamu, nasiona słonecznika. Te dodatki znakomicie sprawdzą się w przypadku zup, sałatek, warzyw duszonych, kanapek, past wegetariańskich, etc.
Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodać nawilżające oleje (wystarczy 1 łyżeczka), przykładowo: olej sezamowy, olej słonecznikowy, oliwa extra virgin.
Prawdziwą bombą składników odżywczych są tak zwane superpokarmy: sproszkowany korzeń maca, spirulina, nasiona chia, jagody goji. Możesz dodawać je do deserów, jogurtu, owsianki.
Aby twoje dania były jeszcze smaczniejsze, wzbogać ich smak przyprawami i ziołami. Dla doszy wata najlepsze będą: bazylia, liść laurowy, nasiona kminku, kardamon, świeża kolendra, cynamon, kmin mielony, nasiona kopru, świeży oraz sproszkowany imbir, majeranek, świeża mięta, świeży rozmaryn, szafran, tymianek, kurkuma, laska wanilii.
Doszę wata zazwyczaj stabilizuje smak słodki. Pamiętaj jednak, aby nie nadużywać białego cukru. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przyrządź słodki deser z dodatkiem następujących substancji słodzących: syrop z agawy, cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, syrop klonowy, cukier z trzciny cukrowej, melasa.
Przeczytaj także:
Przekąski i przystawki - małe co nieco
Smakołyki doskonałe - idealne dla wegan
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.