Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta wegetariańska
  • produkty naturalne
  • książki ajurwedyjskie
  • dosza pitta
dosza pitta
Wiosenna dieta dla doszy pitta

Osoby typu pitta potrzebują diety wychładzającej, lekko suchej i nieco ciężkiej. Zwykle mają dobry apetyt i dobre trawienie. Pokarmy powinny być niezbyt mocno przyprawione i z niewielką ilością tłuszczu. Jakie produkty będą najlepsze? Co warto wiedzieć, rozpoczynając wiosenną dietę dla doszy pitta?

Owoce są dobry wyborem dla doszy pitta. Wskazana jest również większość soków owocowych, w szczególności z granatów, winogron, ananasa czy jabłek. Najlepsze będą: borówki, żurawina, daktyle, figi, winogrona, limonki, mango, melony, gruszki, ananas, śliwki, granaty, maliny.

Większość warzyw można spożywać na surowo (choć w stanach osłabienia czy braku energii lepiej je ugotować). Można je również gotować na parze albo jeść z dodatkiem ghee. Lepiej unikać papryki, bakłażana. Dobrze sprawdzą się: szparagi, brokuły, kalafior, kapusta, seler, ogórek, jarmuż, pietruszka, ziemniaki, kabaczek czy kiełki słonecznika.

Dobrym wyborem będą warzywa strączkowe: fasola adzuki, ciecierzyca, fasola kidney, soja, groszek łuskany, tofu. Do warzyw dodawaj kmin.

Zboża działają na pittę wzmacniająco i harmonizująco, a przy tym nie są zbyt ciężkie. Osoby pitta mające dobre trawienie mogą spożywać większość chlebów pełnoziarnistych. Polecamy: jęczmień, ryż basmati, brązowy ryż długoziarnisty, kuskus, proso, owies, komosę.

Osoby typu pitta najlepiej trawią produkty nabiałowe, choć lepiej unikać kwaśnych produktów nabiałowych. Dobrze sprawdzą się: ser biały, śmietanka, mleko ryżowe, mleko sojowe.

Dosza pitta lubi smak słodki, który ją harmonizuje. Często potrzebują czegoś słodkiego, aby się wychłodzić lub wyciszyć emocje, ale z tego samego powodu mogą się przejadać słodyczami i na dłuższą metę chorować z tego powodu. Do słodzenia polecamy: cukier owocowy, świeży miód, cukier jaggary, syrop klonowy, surowy cukier.

Ostre przyprawy to jedna z głównych przyczyn zaostrzenia pitta. Niemniej jednak warto stosować te przyprawy, które są neutralne lub wychładzające z natury. Dobrze sprawdzą się: natka kolendry, kolendra, kmin, koperek, koper włoski, mięta rozmaryn, szafran, kurkuma.

Osoby pitta potrzebują odpowiedniej ilości płynów. Zaleca się pić chłodną wodę źródlaną. Mogą też pić herbatę czarną lub zieloną. Wskazane są ziołowe herbaty takie jak liście maliny, hibiskus, mniszek, żywokost, mięta. Dobrze sprawdzą się też: soki z granatu, ananasa, żurawiny, podobnie jak soki warzywne np. z selera naciowego.

 

Zobacz herbata Pukka Tulsi Clarity w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Dieta wegetariańska dla doszy pitta

 

Opracowanie na podstawie:

Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl