Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dosza kapha
  • zdrowa dieta
  • produkty ajurwedyjskie
  • przepisy wegańskie
dosza kapha
Wiosenna dieta dla doszy kapha

Dla osób typu kapha najbardziej wskazana jest dieta rozgrzewająca, a jednocześnie lekkostrawna. Osoby kapha powinny jeść mniej, zaleca się spożywanie trzech posiłków dziennie. Jakie produkty są wskazane dla doszy kapha? Jak skomponować wiosenną dietę? Sprawdź.

Owoce to niezbyt dobry wybór dla doszy kapha. Słodkie owoce tłumią ogień trawienny. Dlatego jest mało owoców, które będą dobrze wpływać na tę doszę. Sprawdzą się: ogólnie suszone owoce, jabłka, żurawina i granaty.

Warzywa najlepiej spożywać na ciepło, gotowane na parze, oraz z przyprawami, które równoważą ich ogólnie wychładzającą energię. Dobrze sprawdzą się: karczochy, szparagi, buraki czerwone, słodka papryka, brokuły, brukselka, kapusta, marchewka, kalafior, seler, burak, natka kolendry, zielona fasolka, jarmuż, sałata, natka gorczycy, pietruszka, groszek zielony, ziemniaki, szpinak, rzepa, rzeżucha.

Dobrze sprawdzą się też warzywa strączkowe, takie jak fasola adzuki, fasola kidney, soczewica, fasola mung, soja i tofu.

Osoby kapha powinny unikać większości orzechów i nasion, które są dla nich zbyt ciężkie. Można jednak dodawać do potraw nasiona dyni i nasiona słonecznika.

Wiele zbóż jest niewskazanych dla kapha, gdyż są ciężkie. Nadają się dla nich zboża pożywne. Nie zaleca się chlebów, ponieważ są lepkie i śluzo twórcze. Można sięgnąć po: jęczmień, grykę, kukurydzę, proso, komosę i żyto.

Jakie są najlepsze tłuszcze dla doszy kapha? Olej kukurydziany, olej lniany, olej gorczycowy, olej sojowy, olej słonecznikowy.

Smak słodki w największym stopniu nasila doszę kapha. Jego nadmiar jest przypuszczalnie najpoważniejszym błędem dietetycznym i wywołuje najwięcej dolegliwości u kapha. Wyjątkiem jest miód, który ma działanie wykrztuśne.

Dla doszy kapha zalecane są prawie wszystkie przyprawy. Należy jednak unikać soli, chyba że w niewielkich ilościach latem oraz w przypadku osób, które obficie się pocą. Dla kapha wskazane są pokarmy z dodatkiem pieprzu (kajeńskiego lub czarnego).

Dobre dla doszy kapha będą: asafetyda, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, kardamon pieprz kajeński, natka kolendry, cynamon, goździki, kolendra, kmin, koperek, koper włoski, kozieradka, czosnek, imbir, chrzan, mięta, gorczyca, gałka muszkatołowa, oregano, rozmaryn, szafran, szałwia, kurkuma.

 

Zobacz herbata Pukka Womankind Kobieca Harmonia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Wegańskie menu dla doszy kapha 

 

Opracowanie na podstawie:

Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl